Olcsó gyógyszer

Ideális időszak a tavasz, meg a nyárelő egy új kutya befogadásához. Akár lakásban, akár kertben fog élni, a több (közös) szabadtéri program remek lehetőség a gyors összeszokásra. Kiválóan időzített a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), amikor néhány napja közzétette a kutyák örökbefogadásához szerkesztett útmutatóját. (Innen .pdf-formátumban ingyen letölhető.) Mint abban is írják, a "megváltozott körülményeknek", amire hivatkozva legtöbbször kerülnek vissza kutyák a menhelyekre, nagyjából 70 százaléka előre is látható lenne. Ha csak átlapozza is valaki figyelmesen ezt a kis könyvet, már sokat tesz a megalapozott döntéséért. Ugyanis az útmutatóban részletesen szembesítik azzal, hogy mire számíthat, s egy sor lehetséges problémához kap megoldási javaslatokat is.

Természetesen a nehézségek mellett a nyereséget is leltározzák. Mint abból kiderül: nincs az az életkor, családi, illetve egészségi állapot, amikor a "kutyázás" ne javíthatná az ember életminőségét. A vele való élet, foglalkozás csökkenti a stresszt, jót tesz a szociális kapcsolatoknak, javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a betegségekből való felépülést...

Azt más forrásokból is tudhatjuk, hogy például a cukorbetegeknek ideális terápiás társak a kutyák. Imádják a diabéteszesek számára is fontos ritmusos életet, s sokkal hamarabb is szokják meg a fix napirendet, mint az ember. Aztán a maguk ellenállhatatlan módján emlékeztetnek is az étkezések és a séták idejére. A közös kimozdulások - amikre a kertben élő ebeknek is szükségük van -, nem csupán a rendszeres napi mozgást kínáljál a gazdáknak, hanem új ablakot nyitnak számukra a világra. A kutyás ember könnyebben ismerkedik, és ő is sokkal érdekesebb a környezete számára.

Ám vannak ennél közvetlenebb élettani hatásai is a kutyákkal való együttélésnek. Ezek legtöbbje szintén támogatja a diabéteszterápiát. Vagy azért, mert olyan körülményre hat, ami a vércukorszintet is befolyásolja, vagy mert olyan ér- és keringési szövődmény ellen dolgozik, melyek a cukorbetegeket is fenyegetik. A helpguide.org a kutatások eredményeiből egy kis listát is szerkesztett, ami szerint a kisállat-tulajdonosok egyebek mellett kevésbé hajlamosak a depresszióra, stresszhelyzetekben is alacsonyabb a vérnyomásuk és a (káros) koleszterinszintjük, szívrohamok után tovább élnek, sőt 65 év felett eleve 30 százalékkal ritkábban járnak orvosnál.

E hatások egy részét más háziállatok is kiválthatják (bizonyos stresszcsökkentés még az akváriumi halaktól is remélhető), de van olyan segítség, amiben csak a kutyákra számíthat egy cukorbeteg. Ilyen a rohamjelzés is. Ehhez persze már profi kell, aki előzetesen megtanulta észlelni, ha gazdájának vércukorszintje vészesen csökken, s azonnal tud akár éjjel is segítséget hívni hozzá. Ilyen képzés ma már Magyarországon is lehetséges, például a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületnél.

Visszatérve NÉBIH útmutatójára, ott arra is felhívják a figyelmet, hogy a terápiás társak megannyi jótékony hatása nagyjából független attól, hogy a kutya kicsi vagy nagy, fehér vagy fekete, fiatal vagy idős... Sőt, az sem feltétele e hasznok begyűjtésének, hogy a kutya saját legyen! Aki ilyen-olyan okok miatt nem tarthat ebet, annak javasolják, hogy "használja" a másét: ha lehet, vállalja, hogy rendszeresen megsétáltatja a szomszédokét. (Egy igazi kutya még sosem panaszkodott amiatt, hogy mehet még egyet sétálni!;)

De van más lehetőség is, a menhelyeken rendszerint szívesen látnak segítőket, sétáltatókat. Ez azoknak is lehetőség, akik készülnek az örökbefogadásra, de még bizonytalanok. Segítőként hosszútávú elköteleződés nélkül is lehet próbálgatni a kutyás szerepet, s esetleg közben megtalálják, megismerik a majdani családtagjukat is.

Az öntesztelés egy következő lépcsője lehet, ha ideiglenes befogadónak jelentkezik valaki valamelyik menhelynél. Ez csak néhány hetes-hónapos elköteleződést kíván. Ilyenkor a kutya addig is családban van, amíg lesz végleges gazdája, a befogadó pedig valós körülmények között tesztelheti, hogy mennyire képes az életét a kutyatartással összeigazítani. Az útmutató azt is megjegyzi, hogy akik először vállalnak ideiglenes befogadást, azok ehhez rendszerint könnyen kezelhető társakat kapnak a menhelyektől. S ez is olyan kapcsolat, ami ha bejön, válhat valódi örökbefogadássá is.

2019. május

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!