Önvédelmi fogások

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy a nőnaphoz kapcsolódóan nem csupán bálokat, borkóstolókat és futóversenyeket szerveznek sokfelé, hanem alkalmi egészségügyi szűréseket is. Ennek indokoltságáról érdekes adatokat szolgáltatott egy tavaly [2019] februárban publikált nagy dán vizsgálat. A Nature folyóiratban ismertetett tanulmányban közel hétmillió kórházi beutalt adatait feldolgozva azt állapították meg, hogy a legtöbb betegséget a férfiak esetében évekkel korábban diagnosztizálják, mint a nőknél. A különbség a rákbetegségeknél átlagosan 2,5 évre, míg például a diabétesznél 4,5 évre jött ki. A kutatók csak a tényt rögzítették, az okot nem tisztázták. Így alighanem szerepe lehet ebben annak is, hogy a férfiak hamarabb használódnak el, azaz fiatalabb korukban jelentkeznek náluk bizonyos betegségek. De hozzájárulhat az is, hogy a nőknél inkább késik egy-egy már kialakult betegség diagnózisa. Olykor olyan banális okból, mint hogy az orvos, s maga a beteg sem gondol arra, hogy az adott irányban keressék a tünetek okát. A diagnózist akadályozó nemi elfogultság, miszerint az adott betegség jellemzően inkább a férfiaké, akadályozhatja például a szívroham, vagy a diabétesz felismerését is. E jelenség létezését egy fordított példa is megerősíti, a csontritkulásé, ami a köztudomás szerint viszont inkább a nők betegsége. Ezzel - a kutatás szerint - a nőket sokkal gyorsabban, általában még az előtt diagnosztizálták, mielőtt törést szenvedtek, míg a férfiakat már csak az után.

S mit lehet tenni addig, amíg újabb kutatások nem tisztázzák, hogy a nők "későbbi" diagnózisában mennyi a biológiai előnyük szerepe, s mennyi a vizsgálók elfogultságáé? Annyit mindenképpen, hogy maguk az érintettek szorgalmazzák kivizsgáláskor például a vércukortesztek elvégzését is, vagy időnként akkor is elmennek szűrésekre, ha az orvosuk azt nem látja olyan fontosnak.

Az önóvásnak egy másik fontos eszköze a fizikai aktivitás megőrzése, ám ez sem megy könnyen. Ezt kívánta megkönnyíteni egy tavaly a BMC Public Health folyóiratban megjelent kutatás. Mint ott felidézik, az Egyesült Királyságban bár a nők háromnegyede azt vallja, hogy szeretne aktívan élni, mindössze 4 százalékuk végez az ajánlások szerinti közepesen intenzív fizikai tevékenységet. A legfontosabb akadálynak az idő, illetve a motiváció hiányát találták. Adrian Holliday és munkatársai ezért olyan mozgásformákat kerestek, amelyek jobban beilleszthetők a nők mindennapi életébe. Azt próbálták ki, hogy mennyire eredményes, ha nem a formális heti edzéseket erőltetik, hanem rugalmasabb formákban ösztönöznek a több mozgásra. A kísérletben résztvevő középkorú, túlsúlyos, s keveset mozgó nőket három csoportra osztották. Az egyiket a szokásos edzésekre biztatták, azaz arra utasították őket, hogy végezzenek heti 5x30 perc közepesen intenzív testmozgást a maguk választotta sportban. A következő csoport életét nem kötötték meg ennyire, hanem bemutatták számukra, hogy egyes tevékenységeknek - a fűnyírástól a gyaloglásig, s tapétázástól a tekéig - mekkora a mozgásértéke. Minden 10 percnyi aktivitás kapott egy pontértéket, ami azt jelezte, hogy az adott forma hányszor nagyobb energiát kíván, mint a puszta ücsörgés. Így az e csoportban résztvevők számára nem is rögzítettek heti edzésidőket. Viszont azt várták tőlük, hogy különféle aktivitásokkal gyűjtsenek össze a héten annyi pontot, amennyi megfelel az 5x30 perc tempós gyaloglásnak. A harmadik csoport a kontrollt szolgálta, ők élték tovább a megszokott mindennapjaikat. Azt egyébként minden résztvevőtől kérték, hogy a kísérlet 24 hete alatt tudatosan ne változtassanak korábbi étkezési szokásaikon.

Míg a kontrollcsoport még hízott is valamicskét a kísérlet alatt, a "pontgyűjtők" 24 hetes átlagos súlyvesztesége 3,3 kg volt, ami 4%-os testtömegcsökkenést jelentett. Ez alatt átlagosan 2,3 kg testzsírt vesztettek, s a derékkerületük is csökkent, jellemzően 2,8 cm-rel. Ezek az eredmények sokkal jobbak annál is, mint amit az "edzésre járók" értek el, náluk ezen értékek csökkenése igen csekély volt. A két módszer eredménye abban is különbözött, hogy a pontgyűjtést kevesebben adták fel a hónapok során, s akik maradtak, azok is többet mozogtak. Átlagosan mintegy heti 25 percnyi (egyenértékű) többletaktivitást produkáltak azok, akik a mindennapjaikba próbálták beépíteni a mozgást. Ám e különbség még a kutatók szerint sem magyarázza, hogy végeredmény ily' jelentősen jobb lett a pontgyűjtőknél.

A kutatás további eredményei arra utalnak, hogy a mindennapokat jobban átszövő mozgás hatása "továbbgyűrűzött", mélyebben változtatta meg a résztvevők életét. Erre utal egyrészt, hogy a "pontgyűjtőknél" általában is csökkent az ülve töltött idő. Valamint - bár ezt külön nem ösztönözték - az étkezési naplók szerint változott a táplálkozásuk is. Átlagosan 445 kcal-val kisebb napi energiabevitelt jeleztek. Ezzel szemben az "edzésre járóknál" mindössze 52 kcal volt ez a csökkenés. További kutatások híján egyelőre a kutatók is csak találgatják, hogy ennek mi az oka: a kimerítő edzések utáni étkezési kontrollvesztés, vagy az, hogy az állandó pontvadászat minden percben szembesít az egészség szempontjaival is?

Ám annyit már igazolni látszott a kutatás, hogy a mozgásgyűjtögetés módszere eredményesen aktivizálhatja azokat a nőket is, akik számára az edzőtermek világa túlzottan is távolinak látszik.

2020. március

Forrás:
www.nature.com
www.bmcpublichealth.biomedcentral.com

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!