Őszi teendők - kicsiknek, nagyoknak

Sok szülő tapasztalhatta az elmúlt hetekben, hogy gyermeke valamilyen heveny betegséggel reagál a bölcsőde-, vagy óvodakezdésre. Szeptember első heteiben megkétszereződik a rendelőkben a forgalom, s bár e bajok általában gyorsan gyógyulnak, gyakran követi azokat valami újabb közösségi fertőzés. A fejlődő immunrendszer számára ugyanis komoly sokk, hogy a közösségbe kerüléskor egyszerre igen sok számára ismeretlen baktériummal, vírussal találkozik. E jelenségre minap a Magyar Gyermekorvosok Társasága hívta fel a figyelmet a MedicalOnline lapjain, ahol dr. Velkey György elnök azt javasolta a szülőknek, hogy tudatosan készítsék fel a gyerekeiket a közösségbe lépésre. Szoktassák rá őket az alapos és rendszeres kézmosásra, az immunrendszerük megerősítését pedig segítsék kiegyensúlyozott, vitamindús étrenddel, s szükség esetén vitaminpótlással is. Ez utóbbi kapcsán jegyzik meg, hogy a magyar gyerekek között a leggyakoribb hiánybetegségek a vas-, illetve a D-vitaminhiány, holott mindkettő nagyon fontos tápanyag az immunrendszer működéséhez. (A bölcsődések közül minden negyedik vashiányos, míg tízük közül hét nem jut elég D-vitaminhoz. Erős vasforrásaink: hús, tej, tojás, spenót, sóska... D-vitamin-lelőhelyek: hal, máj, tojás, tej, napfény...)

Velkey doktor arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy ha már megelőzni nem sikerült a bajt, ügyeljenek rá: csak teljesen gyógyult, megerősödött gyereket engedjenek vissza a közösségbe, hiszen ott még újabb harckész vírusok és baktériumok is várják a kicsiket.

A Privátbankár.hu minapi cikke viszont az immunrendszer időskori gyengülése kapcsán tesz javaslatokat. Mint emlékeztetnek: a korral egyre könnyebb elkapni a betegségeket, s egyre nehezebb kilábalni belőlük, akár még egy súlyosabb megfázásba is bele lehet halni. Így amit csak lehet, jobb eleve megelőzni. Különösen fontos a lehetőség szerinti elkerülés egy szív- vagy cukorbetegnek, hiszen számára már lehet túl nagy teher egy olyan fertőzés, amiből a legtöbb kortársa még simán felépül.

A lap számbaveszi azokat a hatvan felettieket különösen is fenyegető ragályokat, amelyek távoltartására az orvosok ajánlják a védőoltást.

Hamarosan itt is van a minden évi járványunk, az influenza. A megbetegedések általában december-januárban kezdenek sokasodni, de a felkészülés már heteken belül indul. Várhatóan október végétől, november elejétől kérhető a háziorvosnál az ingyenes oltás. Ez jár minden 60 év felettinek, s rajtuk kívül a "fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjába" tartozóknak, közöttük a diabéteszeseknek is.

A tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb halálok az idősek körében, különösen is nehezen hordják ki a szív-, valamint a cukorbetegek. A cseppfertőzéssel terjedő Pneumococcus baktérium okozta változata ellen létezik védőoltás. Ennek fontosságát jelzi, hogy 2014-ben ezt be is emelték a gyermekek számára nálunk kötelezően adandó vakcinák közé. A felnőttek közül pedig a 60 felettieknek és a krónikus betegeknek határozottan ajánlotta az oltást akkoriban a tisztiorvosi szolgálat.

Ugyancsak kötelező szamárköhögés ellen oltani a gyerekeket Magyarországon, ám ez nem ad egész életre szóló védettséget. A betegség még a "jól vakcinázott" területekről sem szorul ki teljesen, időnként újra és újra felbukkan. Így az ismétlést a felnőtteknek is ajánlják, különösen, ha kisgyerekekkel élnek együtt vagy találkoznak rendszeresen. Ezzel magukat is védhetik, de különösen a DiPerTe-oltáson még át nem esett néhány hónapos gyerekeiket, unokáikat óvhatják jobban.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!