Remény és veszély

Ahogy mind több országban legalizálják egyes kannabisz-származékok orvosi célú alkalmazását, úgy élénkülnek a kapcsolódó egészségügyi kutatások is. Ezek egy része kifejezetten az emberi anyagcserével kapcsolatos. E fokozott érdeklődés alapja az a régi tapasztalat, hogy bár a marihuánafogyasztók jellemzően kalóriadúsabban étkeznek, mégis viszonylag kevés közöttük az elhízott, s a cukorbeteg is.

2013-ban nagy feltűnést keltett az a The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány, amely elsőként elemezte a marihuánahasználat és az éhomi inzulin- és vércukorszint, valamint az inzulinrezisztencia közötti összefüggéseket. Az ott ismertetett amerikai kísérletbe bevont szereplők esetében azt találták, hogy azoknak, akik a megelőző hónapban fogyasztottak marihuánát, alacsonyabb volt az éhomi vércukorértékük, jobb volt az inzulinérzékenységük, s magasabb volt az "érvédő" (HDL) koleszterinszintjük. A kannabiszhasználók és az azt sohasem fogyasztók között az éhomi vércukorértékben 16%, az inzulinrezisztenciára utaló HOMA-indexben 17% százalék különbséget mutattak ki az előbbiek javára.

E hír kapcsán akkoriban már mint afféle reménybeli diabéteszgyógyszerről is beszéltek a marihuánáról. Egy most [2019] publikált friss kutatás szerint azonban a cukorbetegség és kannabisz kapcsolata ennél jóval bonyolultabb. Dr. Gregory L. Kinney és munkatársai a Diabetes Care című folyóiratban egy olyan elemzést közöltek, amely szerint az 1-es típusú diabéteszesek körében a marihuánafogyasztók között kétszeres a ketoacidózis előfordulásának az esélye. E veszélyes állapot akkor alakul ki, ha felborul a szervezetben a szénhidrátok, illetve a zsírok lebontásának aránya, s így zsíranyagcseretermékek - ketonok - halmozódnak fel a vérben. (Ennek oka lehet például az inzulin- vagy akár a szénhidráttáplálék hiánya is.) Szélsőséges, kezeletlen esetben ez a jelenség végzetes diabéteszes kómához vezethet.

A tanulmányt ismertető OTSZ Online magyarázatként idézi a kutatókat, akik szerint a kannabisz a gyomor ürülésének lassításával teljesen felboríthatja vércukor-kontrollt. A bélmozgás és a tápanyagok felszívódása csökken, a vércukorszint étkezés utáni változása pedig kiszámíthatatlan egy 1-es típusú diabéteszes, rendszeres kannabiszhasználó esetében.

Végül a kutatók azt szűrték le, hogy e veszélyre figyelmeztetni kell az érintetteket, de még sok kutatás kell ahhoz, hogy pontosan meg is értsék a marihuána és a diabéteszes ketoacidózis kapcsolatát.

2019. december

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!