Rendelő-kereső

Lényegesen romlott a diabéteszesek hozzáférése a szakellátáshoz - ez tűnik ki egy idén [2022] júliusban nyilvánosságra hozott kutatásból. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség azt mérte fel közel félszáz intézményben, hogy ma mennyi időbe telik, amíg a rendelésre jelentkező beteg bejuthat az orvoshoz?

Rendelő-keresőAz eredmény azt mutatta, hogy ez a kényszerű várakozási idő az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt. Mostanra az átlag elérte az 1 hónapot, bár az egyes szakterületeken igencsak eltérő a helyzet. A jelenlegi felmérés idején volt, ahova 3 nap alatt is be lehet jutni, de olyan rendelés is akadt, ahol több mint két hónapot kellett várni a vizsgálatra.

Hat olyan szakmát találtak, ahol a sorállás idén tavasszal meghaladta az 1 hónapot. Ezek a gasztroenterológia (31 nap), a diabetológia (45 nap), a kardiológia (49 nap), az angiológia (55 nap), a nefrológia (63 nap) és az endokrinológia (69 nap). A sorrend változása is beszédes. Hagyományosan rendre a kardiológiára volt a legnehezebb bejutni, de itt sokat javult a helyzet. A legutóbbi - 2019-es - felmérés óta 9,5 napot faragtak le az átlagos várakozási időből. Ezen kívül a gasztroenterológián és a szemészeten rövidültek érzékelhetően a listák. Viszont a korábban kiegyensúlyozott képet mutató diabetológiai szakellátás rontotta a legnagyobbat a pandémiás időszak alatt. Itt 2019 óta 12,5 nappal lett hosszabb az átlagos várólista.

Ha gyorsabb hozzáférést nem is garantál, de a megfelelő kezelőorvos megtalálását segítheti a Magyar Diabetes Társaság (MDT) Cukorbeteg Szakellátó Nyilvántartója, ahol éppen most folyik a soros adatfrissítés. A társaság e nyilvántartásában csak olyan szolgáltatók szerepelnek, amelyek megfeleltek az akkreditációs folyamat szakmai előírásainak. Azaz kielégítőnek találták például a személyi, a műszer- és a laboratóriumi hátterüket is. Ezen minőségi vizsgán mintegy kétszáz "rendelő" ment át szerte az országból. Vannak közöttük felnőtt/gyermek/terhességi/folyamatos inzulinadagoló/szenzor szakellátó helyek is. E profiljukon kívül kereshetők, térkép, cím, valamint a vezető neve alapján. A kapcsolatfelvételi lehetőségek mellett megtalálják a szokásos rendelési időket is. (Ám a sorállás várható idejéről itt is hiába keresnek információt.)