Rendhagyó karácsony

Az embereknek el kell dönteniük, veszélyeztetik-e a rokonaikat! - idézte az AFP az egészségügyi világszervezet (WHO) illetékesét a közelgő karácsony kapcsán. A találkozások rizikója lehet alacsonyabb vagy magasabb, de kockázatmentes lehetőség nem létezik, mondta Maria Van Kerkhove. Ezzel a mellett érvelt, hogy bármilyen nehéz is a döntés, az a legbiztosabb, ha nem tartjuk meg a családi összejöveteleket.

Magyarországon ez a vélemény akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor az ismert orvos, Zacher Gábor fogalmazott úgy egy tévéműsorban, hogy: "Szerintem felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony."

Rendhagyó karácsony Nyilván sok családban jelent majd ez nehéz dilemmát. A karácsony hagyományosan az az alkalom, amikor a nem együtt élő rokonok is kicsit közelebb húzódnak egymáshoz - ajándékkal vagy anélkül -, meglátogatják egymást, együtt esznek, beszélgetnek, ölelkeznek. A Covid-fertőzés kockázatának minimalizálása viszony éppen azt kívánja, hogy akiknek nem muszáj, azok inkább ne találkozzanak mostanában.

A hazai karácsonyozási szokásokról éppen tavaly [2019] készített egy nagyobb felmérést a ZRI Závecz Research és a CAWI Services. Abból az tűnt ki, hogy bár az ajándékozás szempontjából vitathatatlanul december 24. a domináns nap, az ilyen figyelmességek átadását meglehetősen rugalmasan kezelik a magyar családokban. S nem csak 25-26.-át találják erre alkalmasnak, hanem a megkérdezettek hatoda már december 24. előtt, s majd' ugyanannyian pedig még 26. után is ajándékoznak. Így talán idén sem lesz megoldhatatlan több ilyen alkalmat elhalasztani, vagy "postai útra terelni".

Nehezebb a helyzet a rokonlátogatásokkal. Az emberek 90%-a elmegy valakihez vendégségbe az ünnepi időszakban. A nagy többség 2-3 helyre is ellátogat a rokonságban. E szokásban az életkornak is van szerepe, a fiatalok jóval mozgékonyabbak. A 40 alattiak átlagosan 3-nál is több ismerősnél, családtagnál fordulnak meg a karácsonyozás során. Ilyenkor jellemzően felkeresik a távolság miatt ritkán látott szülőket, nagyszülőket is. S ez az, amit idén nagyon is meg kellene gondolniuk. Hiszen abban nincsen változás tavasz óta, hogy míg a fiatalabbak sokszor hordják ki könnyen, akár tünetmentesen is a Covid-fertőzést, addig az idősebbek számára az gyakrabban lehet végzetes. Így az idei karácsony talán legfontosabb ajándéka - hangozzék ez bármilyen furcsán is - a fertőzést kizáró távolságtartás. Nehéz lehet ez mindkét félnek, de talán könnyebb, ha már jóval az ünnep előtt nyíltan beszélnek az ezzel kapcsolatos aggodalmaikról egymással.

A "nemzetközivé lett" családok esetében talán kevesebb lesz a mostani Covid-veszélyből fakadó bánat és feszültség. A kutatásból ugyanis kiderült, hogy bár az emberek egyharmadának vannak külföldön élő hozzátartozói, körükben nem jellemző a karácsonyi rokonlátogatás. A kint élő magyarok mindössze 17%-a jön haza az ünnepre minden évben, további harmaduk pedig olykor-olykor tér csak haza karácsonyozni.

A hírműsorokban igen gyakran esik szó az ünnepek idejére zsúfolásig megtelt panziókról és wellness-szállókról, ám ez a lazítási forma korántsem annyira elterjedt. A megkérdezettek mindössze 6 százaléka utazik el ilyenkor - nem a rokonaihoz - pihenni. A kutatás szerint ez főleg a fővárosi diplomások körében divatos, ám idén ez is kevéssé fér össze a józan kontaktuskerüléssel.

Sokaktól kívánhat majd önkorlátozást ez a karácsony. Biztosan nem is lesz könnyű. De úgy talán többen ünnepelhetünk majd együtt, ha túl leszünk végre ezen a nyavalyán.

2020. december

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!