Sétálj velünk!

A gyaloglás kreatív dicséretére írt ki pályázatot két magyar minisztérium. Az idei Európai Mobilitási Héthez kapcsolódnak ezzel, amelynek a jelmondata: "Sétálj velünk!". A beküldendő fotóktól, rajzoktól, montázsoktól vagy éppen szobroktól azt várják, hogy bemutassák a gyalogos közlekedés megannyi hasznát és örömét. A művek így beszélhetnek akár az egészség megőrzéséről, visszaszerzéséről, egy város rejtett értékeinek felfedezéséről, vagy a helyi közösségekkel való kapcsolat kialakulásáról. Miként arról is, hogy mennyivel és miként lehet jobb otthona a lakóinak az a település, ahol sokan használják a mindennapi közlekedésre a saját lábukat, illetve kerékpárjukat.

Az alkotásra inspiráló séták akár az iskolai szünet első heteire is jó családi programot adhatnak. Egyrészt elég a műveket július 15-ig - ez beküldési határidő - elkészíteni, másrészt minden korosztálynak külön versenyt hirdetnek. Már az óvodásoknak, meg a kisiskolásoknak is nyílik pálya, s a felnőttek munkáira is számítanak, sőt a "családi csapatokat" külön is díjazzák. Így nem csak a közös élménygyaloglás, hanem az azt követő együttes alkotás is lehet családi program június-júliusban. (A pályázati kiírást itt találják.)

A nyári sétálás, főleg, ha rájönnek az ízére, sokkal nagyobb nyereséggel kecsegtet, mint a minisztériumi pályázatok. A Cambridge-i Egyetem tudósainak egy friss kutatása ugyanis azt bizonyította, hogy a gyalogos (vagy biciklivel, rollerrel való) iskolába járás is csökkenti a túlsúly, illetve az elhízás esélyét. (Szemben azokkal, akiket "hoznak-visznek".) A munkáról, amelyben a tanórákon kívüli sportolás, illetve a saját lábon való közlekedés hatását is összevetették, az MTI a BMC Public Health folyóiratban közölt tanulmány nyomán számolt be. Külön is mérték e két aktívabb csoportban az 5-11 éves gyerekek izomtömegét és testzsírarányát. Ekkor azt találták, hogy akik rendszeresen sportolnak, azok ugyan izmosabbak, de a testük "zsírossága" nem különbözött számottevően a "csupán" gyalog közlekedőkétől.

A szenvedélyes és szórakoztató lábhasználatra egy új attrakció is lehetőséget kínál. Idén májusban versenyt szerveztek a főváros első (belterületi) tájfutópályáján. Ennek egyik különlegessége, hogy állandó ellenőrző pontokat telepítettek a Gellért-hegy környékére, így bárki bármikor nekiindulhat, hogy befussa vagy legyalogolja a pályát. Ha akarja ezt teheti hagyományosan - térképpel, tájolóval - keresve a helyes utat, de van már hozzá mobil applikáció is (a MOBO), az navigál, méri az idejét, ellenőrzi a pályakövetését is. Így a fix pályákon a profik bármikor gyakorolhatnak, az amatőrök pedig minden versenykényszer nélkül magukban vagy kisebb társaságban is próbálgathatják az erejüket, tájékozódóképességüket. Rohanniuk sem kell, viszont használhatják a pályát arra is, hogy vigyenek egy kis játékot az éltető napi sétájukba. Vakációzó gyerekkel pedig igazi kincskereső kaland is lehet egy ilyen túra.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség tavaly óta már tíz, a Gellért-hegyihez hasonló pályát épített ki országszerte, s még folytatják is a programot. A helyszíneket, letölthető térképeket itt találják, a telefonos applikációt, a MOBO-t pedig itt.

2019. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!