Szabad-fogás

Július egyik legnagyobb ajándéka, hogy ilyentájt nem kell belehalni a főzésbe. Könnyű bánni a szezon alapanyagaival és népszerű eljárásaival, s még csak azért sem kell nagyon megkínlódni velük, hogy leszorítsuk az ételek szénhidrát- és kalóriatartalmát. Egy kis paradicsom, paprika, uborka összevágva, egy könnyű ecetes vagy olívás öntettel már komplett tízórai, vagy köret az ebédhez, ugyanez egy kis sajttal, esetleg sonkával kiegészítve, s egy tojásos-tejfölös dresszinggel tálalva már egy kész vacsora. Számtalan zöldség érhető el ilyenkor frissen, s hozzájuk megannyi zöldfűszer, amelyekkel az "alaprecepteket" folyamatosan lehet variálni, hozzáadni-elvenni belőle ezt-azt, míg ki nem alakul a "családi íz".

A könnyű köretekhez könnyű hús dukál. Annak elkészítéséhez pedig kiváló módszer a roston- vagy nyársonsütés. A hangulat nyilván jobb a szabadban, a tűz, vagy a faszénparázs körül, de az eredmény szempontjából ugyanazt tudják a grillezésre képes sütők, illetve mikrók is. A pácolással sem kell sokat vacakolni: elég a felszeletelt, feldarabolt húst egy hibátlan nylonzacskóba tenni, kis olajat és a kiválasztott fűszereket beleszórni, majd bekötni a zacskót, jól összerázni, legfeljebb kicsit megmasszírozni, hogy a pác mindenhol érje, s aztán mehet érni akár egy napra is a hűtőbe.

Ez a zacskós pácolás egyébként kiválóan működik zöldségeknél is. Így lehet készíteni akár még fűszeres hasábburgonyát is anélkül, hogy bő olajban kelljen kisütni. Ehhez nem is kell hosszan pácolni, csak az a fontos, hogy a zacskóban való rázogatás alatt a fűszeres olaj mindenhol bevonhassa a krumplit. Aztán mehet egy tepsiben lazán elterítve a sütőbe, néha át kell forgatni, míg egyenletesen pirosasra nem sül. (Aki inkább kerüli a krumplit, próbálja meg ugyanezt zellerhasábokkal: kitűnő!)

A nagyobbra szelt, s beolajozott gombák, zöldségek pedig mehetnek rácsra, nyársra. Melléjük mind több üzletben ajánlanak kész grillkolbászokat - van közöttük jobb is, rosszabb is -, de a gyári megoldás tényleg csak azoknak való, akik semmi munkát nem akarnak befektetni az élvezetbe. Egy (ipari adalékok és tartósítók nélküli) húspogácsát összeállítani nem nagy ördöngösség - elég talán utalni a grillkolbászok regionális őseire, a csevapcsicsára és a pljescavicára. (Ha nem megy fejből, itt a segítség.) Ezek is amolyan "alapreceptek": remek kiindulópontok a saját fűszeres húskeverékek fejlesztéséhez.

Júliusban a desszerteket sem muszáj elbonyolítani. A többnyire behűtött, de az elkészítéshez csak egy fürge kést kívánó gyümölcssaláták szinte biztosan sikert aratnak az étkezés végén. A hatás fokozható, ha a felnőttek a borral (rummal, konyakkal) készül verziót is választhatják.

Nagy a csábítás - mint a grillkolbásznál - hogy kész megoldásként, dobozos ("bolti") fagyi kerüljön zárásként az asztalra, de aki már olvasta egy-egy ilyen termék összetevőinek jegyzékét, könnyen elbizonytalanodhat: ez tényleg kell neki? De a megoldás itt sem bonyolult: joghurtból valódi gyümölcsökkel (s ha nagyon muszáj, egy kis mézzel) egy hűtő és esetleg egy turmixgép segítségével könnyen előállítható a házi "hideg nyalat". Tálaláskor aztán mehetnek alá nagyobb gyümölcsdarabok, a tetejére meg akár mandula- vagy csokoládéforgács, esetleg egy pici likőr, persze csak a színe miatt. ;-) Aztán meg is lehet szavaztatni a vendégeket, hogy izgalmasabb lett-e, mint az ipari, cukros dobozos?

Aki még ilyenkor is érez magában erőt a komolyabb gasztronómiai kihívásokra, annak is kínál feladatot július. Már készülődhet, tesztelheti a kímélődesszert-kompozícióit, ugyanis kiírták a cukormentes országtorta idei amatőr versenyét. A hobbicukrászok szeptember 18-ig nevezhetnek. (Tavaly az "Őszi ízharmónia" nyert, szeletenként 12 g szénhidrát- és 131 kcal energiatartalommal - így lehet elkészíteni.) Ha pályázni nem is akar, akkor is hasznos, ötletadó olvasmánya lehet az otthoni desszertalkotáshoz a dietetikusok által ajánlott alapanyagok listája, amit még a profik receptversenyének kiírásához mellékeltek.)

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!