Accu-Chek

Szénhidrát-bányászat

"Az egyik nap arról jön ki tanulmány, hogy jobb több szénhidrátot enni, másnap meg arról, hogy a kevesebb a jobb... Nagy a zavar a fejekben!" - jegyezte meg a minap a The Guardien hasábjain dr. Sara Seidelmann. A bostoni Brigham and Women’s Hospital kardiológus-kutatója annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Lancet közölte a tanulmányt, amelyben munkatársaival a különböző szénhidráttartalmú étrendeknek az egészségre gyakorolt hatását vizsgálták.

E kutatást az tette különösen aktuálissá, hogy az utóbbi években a nyugati társadalmakban megnőtt a szénhidrátszegény diéták népszerűsége. Történt ez azt követően, hogy a tömegeket sújtó elhízásért már az orvosok sem annyira a zsírokat, hanem inkább a cukrot és az egyéb szénhidrátokat tették felelőssé. Ezt olyan adatok is alátámasztották, mint az Orvostovábbképző Szemle honlapján is idézett statisztika, miszerint 1971 és 2011 között az amerikaiak napi tápanyagfogyasztásában a szénhidrátok részesedése 39%-ról 51%-ra emelkedett, s ezzel párhuzamosan ijesztően megnőtt a túlsúlyosok aránya is, 42%-ról 66%-ra. Erre születtek válaszul az olyan súlycsökkentő diéták, amelyek alacsony szénhidrátbevitelt írtak elő. Némelyikük e mellett az összes energiabevitelt már nem is korlátozta. Ez utóbbi igencsak jót tett a népszerűségüknek, hiszen engedtek nagyokat enni, csak a szénhidrátokat kellett kerülni.

2016-ban egy a Nutrients folyóiratban publikált tanulmány összehasonlított húsz olyan diétát, amely nem alkalmazott se kalóriamegvonást, se csodaporokat, se extra mozgást, s volt klinikailag ellenőrzött adat is a hatásukról. Mint akkor az OTSZ Online is beszámolt róla, azt találták, hogy rövid és hosszútávú fogyásra azok a diéták voltak alkalmasak, amelyekben a tápanyagoknak legfeljebb 45%-a volt szénhidrát. Ezen belül is az Atkins és a paleo diéták látszottak a leghatásosabbnak.

Ilyen előzmények után publikálták a Lancet folyóiratban 2018. augusztusában dr. Sara Seidelmann és munkatársai fentebb említett tanulmányát. Ez már nem csak azt vizsgálta, hogy karcsúsít-e a szénhidrátmegvonás, hanem azt is, hogy végeredményben hosszabb lesz-e tőle az élet?

Az eredmény meglepő: nem csupán a túl magas (az energiabevitel 70%-a feletti) szénhidrátfogyasztás növeli a korai halálozás kockázatát, hanem a túlzottan alacsony (a 40% alatti) is. A vizsgálat ezt úgy érzékelteti, hogy például az 50 évesek, ha 50%-os arányban fedezik szénhidrátból az energiaszükségletüket, akkor még mintegy 33 évre számíthatnak, ám ha magas a szénhidrát-fogyasztásuk, akkor 1-gyel, ha túl alacsony, akkor viszont 4-gyel kevesebbre.

A Kardiológusok Európai Szövetségének augusztusi [2018] kongresszusán Maciej Banach a Lodzi Orvosi Egyetem professzora hasonló eredményről számolt be: "Az alacsony szénhidráttartalmú étrend rövid távon hasznos lehet a testsúlycsökkenés, a vérnyomás csökkentése és a vércukorszint szabályozásának javítása érdekében, de hosszú távon növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a rák miatti halálozás kockázatát."

Mindkét vizsgálat kutatói lényegében ugyanazzal magyarázták a váratlan eredményt. Valójában nem "a szénhidrát hiánya" növelheti a kockázatot, hanem az, amit helyette esznek a diétázók. A nyugati étkezési szokások mellett a szénhidrát-megszorítás rendszerint a vörös húsok és zsírok növekvő fogyasztásával jár. Ezek pedig önmagukban - elhízás nélkül is - is növelik egyes szívbajok és rákok kialakulásának esélyét.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy aki szénhidrátszegény étrendre tér át, az az állati eredetű élelmiszerek helyett inkább a zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek részarányát növelje az étrendjében. Azokkal nagyobb esélye van a hosszú, egészséges öregkorra.

2018. szeptember

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!