Tartós védekezés

Lassan fél éve része mindennapi életünknek a Covid-fertőzés veszélye. S úgy látszik, ez még akár évekig is így maradhat. De annál mindenképpen hosszabb ideig, mint ameddig a tavasszal kipróbált szigorú bezárkózást és korlátozásokat el lehetne viselni. A következő hónapokat vélhetően a vírus terjedésének akadályozása és a gazdaság felpörgetése közötti folyamatos egyensúlyozás fogja jellemezni. Ilyen környezetben kell kinek-kinek megtalálnia, hogy a maga életét miként teszi biztonságosabbá, védettebbé az új koronavírustól.

Bár egyre többet tudunk a Covid-19-ről, s születtek a járványvédekezést segítő új eszközök is, de semmi sem indokolja a személyes éberség csökkentését. Új lehetőség például, hogy a települési szennyvizek vizsgálatából akár két hétre előre megjósolható, hogy az adott területen fenyeget-e a járvány fellobbanása? Ez nagy segítség a hatósági intézkedések tervezése szempontjából, de a személyes kockázatokat egy szemernyit sem csökkenti. Ahhoz, hogy valaki elkapja ezt a vírust, nem kellenek betegek tömegei a környezetében, elegendő akár egyetlen - még a tüneteket sem mutató - fertőzöttel kapcsolatba kerülnie. Vagyis legyenek bármilyen kedvezőek is járványmutatók, változatlanul indokoltak az unásig ismételt személyes óvintézkedések. Az olyanok, mint a fizikai távolságtartás, a gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a tömeg és a zárt terek lehetőség szerinti kerülése, de legalább is az ottani maszkviselés. Ezekkel mindenki kicsit nagyobb biztonságban lehet.

Egyes csoportok esetében - így a diabéteszeseknél is - adódnak további lehetséges védelmi intézkedések is. A közelmúltban az Orvostovábbképző Szemle Online hívta fel erre a figyelmet az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlása alapján. Abban kiemelik: nincs elég adat azt kijelenteni, hogy a cukorbetegek könnyebben fertőződnének meg az új koronavírussal, viszont ha az megtörténik, akkor náluk gyakoribbak a súlyos szövődmények. Ennek a rosszabb kimenetelnek az elkerülése ad többletfeladatokat az érintetteknek. Közülük a legfontosabb a szorosabb önellenőrzés, a vércukorszint célértéken tartása. Mint magyarázzák, a vírusfertőzés és a magas vércukorszint egyaránt gyulladásos folyamatokat indíthat el, s ez az összeadódó hatás súlyosabbá teheti a betegség lefolyását. A sikeres diabétesz-terápia ebben az időszakban egy olyan készenlét fenntartását is eredményezi, amelyben a szervezet az elérhető legjobb állapotából küzdhet meg az esetleges fertőzéssel.

Az idézett ajánlás arra is felhívja a figyelmet, hogy egy-egy vírustámadás a cukorbetegeknél növeli a diabéteszes ketoacidózis kockázatát, ami ebben az esetben különösen veszélyes. Ez az állapot megnehezíti a szervezet folyadék- és elektrolitpótlását. Az pedig különösen fontos lenne a Covid-fertőzés igen súlyos szövődményeinek, a szepszisnek és a szeptikus sokknak a kezeléséhez. Ezért javasolják, hogy ha a diabéteszesek az önellenőrzésük során két egymást követő mérésnél magasabb vércukorszintet tapasztalnak, akkor kontrollálják a ketonszintjüket is.

2020. augusztus

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!