Tavaszi egyensúlykeresés

Mintha kifejezetten az aktuális napi gondjainkra reagálna, olyan az Európai Elhízás Elleni Nap időzítése. Pedig már 10 esztendeje, a születésekor is májusban tartották e rendezvényt. A célja akkor is az volt, hogy támogassa a túlsúllyal küzdőket az egészségüket védő-mentő életmódváltásban. A kezdeményezés akkor nagy sikert aratott. Olyannyira, hogy hamarosan a világ más tájain is indítottak hasonló kampányokat. Ekkorra már alig volt olyan ország, ahol ne szembesültek volna azzal, hogy az elhízás korunk talán legnagyobb egészségügyi fenyegetése. Egyre több kórról bizonyosodott be, hogy a túlsúly az egyik lehetséges "szálláscsinálója". Sokuk potenciálisan halálos betegség: agyvérzés, diabétesz, meg vagy tucatnyi rákféle. Közben az is nyilvánvalóvá vált, hogy az egészséges testsúlyt megőrizni sem könnyű, visszaszerezni viszont kifejezetten nehéz. A fejlett világ életstílus leginkább ellene hat e törekvéseknek.

2015-ben jutottak arra a szakemberek, hogy e probléma megérdemel egy globális figyelemfelhívó akciót is, ez lett az Elhízás Világnapja. Erre eredetileg október 11-ét jelölték ki. Mígnem tavaly döntöttek az "áthelyezéséről": 2020-tól március 4-én tartják.

Az idei eseményt beharangozó híradások egyik hangsúlyos témája volt a túlsúlyosokat érő hátrányos megkülönböztetés problémája. Mint a Magyar Elhízástudományi Társaság is írta a honlapján: "A megbélyegzés azon a tévhiten alapul, hogy a túlsúllyal rendelkezők akaratgyenge, önkontroll nélküli személyek, akik nem gondolkodnak felelősen egészségükről, de ez a nézet téves. A genetikai és környezeti okok együttes hatására alakul ki az elhízás kórfolyamata." Ez utóbbi megjegyzésüket kegyetlen gyorsasággal igazolta az élet.

Az Elhízás Világnapjának rendezvényeiről idén keveset hallhattak. Ugyanis addigra szinte minden figyelmet elvont a koronavírus-járvány. Nálunk a világnapon az volt a fő hír, hogy már itthon is vannak COVID-fertőzöttek.

A következő hetekben a védekezés szinte mindent magával hozott, ami nehezíti a testsúlykontrollt. Volt bezártság, kevés mozgás, a konyha meg a hűtőszekrény kínzó közelsége, s persze a szinte szüntelen stressz, amit (átmenetileg) enyhít az evés. A Facebookon terjedő mémek sokasága már akkor jelezte, hogy súlyos ára lesz ennek... Mire lement a járvány első hulláma, már látszott is az eredmény. Hazai adatokról ugyan nem tudunk, de az MTI is beszámolt az IFOP közvéleménykutató franciaországi reprezentatív felméréséről. E szerint az emberek több mint fele hízott a mintegy másfél hónapos karanténidőszak alatt. A nők átlagosan 2,3, míg a férfiak 2,7 kilogrammot szedtek fel.

Így májusban, az újranyitás hónapjában igencsak sokak dilemmájára rezonálhatott az Európai Elhízás Elleni Nap. Mit is tehetnének, hogy urai maradjanak a testtömegüknek? Hogyan nyerhetnék esetleg vissza az egészséges súlyukat? - Különösen nehéz kérdések ezek, mert rengetegen kínálnak csodarecepteket. Ugyanakkor szinte csodaszámba megy, ha valakinél a tartós súlycsökkentés nem fullad kudarcba.

A 2013-as európai kampánynap alkalmából a HVG idézte James O. Hill-t, a Colorado Orvosi Egyetem obezitológusát, aki kifejezetten óvott a "könnyű és gyors" sikerrel kecsegtető módszerektől. Arra figyelmeztetett, hogy az elhízásnak sosem egyetlen oka van. Még a túlevés és a mozgásszegény élet is leginkább együtt vezet rossz eredményre. Ő egyébként azt javasolta, hogy a folyamat megfordításához mindkét területen próbálkozzanak olyan kisebb "javításokkal", amiket meg is tudnak tartani. Arra külön is utalt, hogy az erős kalóriamegvonás gyakran okoz csalódást: a megtartása is szenvedés, s a szervezet is gyorsan vált vészüzemre, amitől raktározni kezd. Tapasztalata szerint jobban meg lehet tartani az egyensúlyt, ha a táplálékmegvonás nem olyan fájdalmas, viszont egy mozgékonyabb élettel, nagyobb mindennapi fizikai aktivitással társul.

E szempontból éppen jó időben vagyunk. Jön a nyár, korlátlan lehetőségekkel kirándulásra, sportra, szabadtéri munkákra, meg izommotoros közlekedésre. Jó lesz ezt maradéktalanul kihasználni! Nem tudhatjuk, mikor jön újabb járványhullám, s vele kényszerű bezárkózás.

2020. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!