Terápia-jövendölés

A cukorbetegség rohamos terjedése a tudományt is arra ösztönzi, hogy több figyelmet és erőforrást fordítson a terápiák fejlesztésére. Szinte naponta lépnek a nyilvánosság elé egy új eszközzel, vagy legalább egy újabb ötlettel, ami aztán vagy beépül a napi orvosi gyakorlatba, vagy nem.

Terápia-jövendölésAz év [2023] elején a Semmelweis Egyetem honlapján a már bevált újdonságokat tekintették át. Azt kérdezték az egyes szakterületek jeles képviselőitől, hogy melyek lesznek az idei év legfontosabb hazai trendjei a mindennapi orvoslásban? Itt a diabétesz kapcsán Kempler Péterr egyetemi tanár azt emelte ki, hogy mivel a cukorbetegek durván négyötöde túlsúlyos, kezelésükben egyre nagyobb szerepet kap az elhízás mérséklése. "A súlygyarapodást fokozó inzulin helyett a legkorszerűbb kezelések azokat a gyógyszereket helyezik előtérbe, melyekkel az inzulin adása késleltethető vagy kiváltható." Ezek között említette az úgynevezett GLP-1 receptor agonistákat és az SGLT-2 gátlókat, melyek a testsúlyt is csökkentik. "Ez a hatás kifejezettebb a GLP-1 receptor agonisták esetében, melyek sok olyan betegnek adhatók, akiket korábban inzulinnal kezeltünk” - jelezte az új lehetőséget Kempler professzor.

A diabétesz-terápia legtöbb (lehetséges) újdonsága azonban ennél még jóval messzebb van a napi gyakorlattól. Április elején a MedicalOnline egy olyan klinikai kísérletről számolt be, amelyben a gyógyszer nélküli vércukor-szabályozás lehetőségét vizsgálják olyanok esetében, akiknél az életmód-terápia önmagában nem hozott eredményt. A Keck Medicine of USC oktatókórházban folyó kutatás a vékonybél elejére koncentrál. Ugyanis a legújabb adatok szerint a nyombél is részt vesz a glükózszabályozásban, 2-es típusú cukorbetegnél pedig éppen az itteni nyálkahártyát bélelő sejtek károsodnak. A terápiás ötlet az, hogy egy ide - endoszkópon keresztül - bejuttatott eszköz szabályozott elektromos impulzusokkal eltávolítja a rosszul működő sejteket. Ettől azt várják, hogy ez segítheti új és egészséges sejtek fejlődését, amelyek már jobban teljesítenek a vércukor-szabályozásban is.

Egy ugyancsak idén tavasszal érkezett hír pedig arról számol be, hogy svájci kutatók munkára fogták a vérrel keringő felesleges cukrot, s annak segítségével "automatizálták" a terápiát. Márciusban az Advanced Materials folyóiratban mutatták be azt a rendszert, amit egyelőre még csak egerekben teszteltek sikerrel. Ennek új eleme egy olyan bőr alá ültetett metabolikus üzemanyagcella, amely - túlzottan magas vércukorszint esetén - a felesleges glükóz bontásával állít elő elektromos energiát. Méghozzá annyit, amennyi elegendő a már korábban kifejlesztett mesterséges bétasejtek táplálásához mindaddig, míg az azokból felszabaduló inzulin vissza nem szorítja a szervezet vércukorszintjét a kívánatosra. Ez a szabályozás elvben önműködő, de elterjedése a mindennapi terápiában még aligha a közeli jövő.

( https://news.keckmedicine.org/clinical-trial-investigating-innovative-way-to-control-type-2-diabetes/ )
( https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202300890 )