Testébresztés

Némely családban szokás augusztusban elővetetni a régi tankönyveket egy kis ismétlésre, hogy majd ne érje a gyerekeket túl nagy sokként a visszailleszkedés az iskolába. Csakhogy ez ma már nem elég! - erre hívja fel a figyelmet egy friss brit kutatás eredménye. Abból ugyanis az tűnik ki, hogy a vakáció alatt a legtöbb gyerek nemcsak a betűktől és számoktól idegenedik el kissé, hanem az edzettsége jelentős részét is elveszíti. Kevesebbet bír - például már sokkal rövidebb futástól is kifárad -, mint az előző tanév végén.

Az UK Active civilszervezet felméréséből az is kitűnt, hogy a fizikai képességek csökkenése összefügg a szülők anyagi helyzetével. A legszegényebb családokban a gyerekek nyári fizikai leromlása 18-szor volt erősebb, mint a legtehetősebb famíliákban. Az utóbbiak elfogadhatóbb eredményének az a magyarázata, hogy az ő vakációjukat a szüleik jobban ki tudták tölteni aktivitást kívánó programokkal: küldték őket táborokba, befizették sportklubokba. Ezzel szemben a szegény gyerekek jellemzően a kanapén és a tévé előtt töltik a nyarat.

Dr. Steven Mann, a UK Active kutatási igazgatója egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt a The Telegraph-nak, hogy a "modern életből kivontuk a mozgást", s az egészségmegőrzéshez szükséges aktivitást pedig most mesterségesen próbáljuk visszacsempészni a gyerekek életébe. Ez az iskolai foglalkozásokkal még úgy, ahogy megy, de a vakáció rögtön megmutatja, hogy e presszió nélkül mennyire sérülékenyek a gyerekek: ha magukra hagyják őket, milyen gyorsan fogy az edzettségük, a kondíciójuk.

Dr. Mann amellett érvelt, hogy a mozgást be kell építeni a gyereke életébe, olyan szokássá tenni, ami megmarad, felnőtt korukig kíséri őket. Mert, ha erre nem figyelnek a szülők, nem tekintik ezt saját feladatuknak, akkor a tunyaság meg a túlsúly fogja öregkorukig elkísérni a gyerekeiket. Azokhoz pedig gyorsan csatlakoznak az egészségi problémák: szívbajok, rák, 2-es típusú cukorbetegség...

A The Daily Telegraph online kiadása felidéz egy korábbi kutatási eredményt is, miszerint a brit hétévesek fele még napi egy órát sem "rohangál". S látszanak már a szörnyű következmények is: 16 esztendeje diagnosztizálták a szigetországban az első elhízott gyereket 2-es típusú diabétesszel, s tavaly már több mint ötszázan szerepeltek e listán.

Magyarországon sem jobb a helyzet. Talán csak annyi a különbség, hogy azt a rendszeres fizikális képességmérést, aminek bevezetését dr. Mann szorgalmazza a brit iskolarendszerben, nálunk már 2013-ban megkezdték. Így a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt eredményei alapján már követni is tudjuk, hogyan veszítik el esélyeiket a magyar gyerekek az egészségesebb felnőttkorra. Ahogy Balogh Gábor a Magyar Diáksport Szövetség elnöke összegezte idén tavasszal az eddigi mérések eredményeit az InfoRádiónak: „Tízéves korban még a gyerekek 70-80 százalékának megfelelő az állóképessége, tizennyolc éves korukra azonban már csak 30 százalékuk fitt, tehát nagyon a durva romlás.”

E folyamat megállításáért a családok tehetik a legtöbbet. Mostanában például azzal, hogy segítik az iskolakezdésre való fizikai felkészülést. Ebben a pár hétben különösen helye van az apja-fia fociknak, a nagyszülős erdőjárásoknak, a monitormentes családi programoknak... Aztán ha elkezdődik az iskola, már nem is kell mást csinálni - csak ezt kell folytatni megállás nélkül :)

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!