Tömegszelídítés

A közelmúltban ötpontos ajánlást tett közzé a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET). Ezzel azokat kívánják segíteni, akik a normál testsúlyuk megtartásáért vagy éppen annak visszanyeréséért harcolnak. Az apropót a testület számára az OECD legutóbbi jelentése szolgáltatta, miszerint a fejlett országok "elhízottsági versenyében" hazánk lett Európa bajnoka. Nálunk a felnőttek között 30% a kórosan kövérek aránya, ám mintegy kétszer annyian küzdenek több-kevesebb felesleggel. S ha az érintettek száma nem is nő jelentősen mostanában, ám a helyzet mégis romlik, mert a honi túlsúlyosok egyre kövérebbek. S ez egyre több szövődményt, életet keserítő panaszt és mind nagyobb egészségügyi kiadásokat is hoz magával. Ahogy Halmy Eszter, a MET ügyvezető elnöke vette számba a MedicalOnline cikkében: mintegy húsz betegséget tartanak nyilván a krónikus elhízás lehetséges következményeként, közöttük a leggyakoribb halálosakat.

Ugyan a tudós testület öt tanácsa sem ígér könnyű megoldást, de azt szépen összefoglalja, hogy hányféle módon veszélyeztetheti az ember a maga testtömeg-egyensúlyát. S ezzel persze azt is számbaveszi, hogy milyen sok eszköz van a kezében akkor is, ha azon javítani akar. Nem csak a mértékletesebb és változatosabb étkezés, meg az aktívabb életvitel számít, hanem a jobb alvás, a ritmusosabb életvezetés, a konfliktusok korai oldása, az élmények keresése, illetve a mérgek és stimulánsok lehetőség szerinti kerülése is segíti, hogy ki ki tartósan a maga súlyánál lehessen.

Van persze, amikor az életvitel öntevékeny igazgatása már nem feltétlenül elég. Egy ilyenre, a táplálkozási zavarok egy eddig kevéssé ismert változatára hívta fel a figyelmet a minap a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Babusa Bernadett, a Magatartástudományi Intézet adjunktusa. A "falászavarok" több szempontból is eltérnek a klasszikus evészavaroktól. Például míg az anorexia vagy a bulimia jellemzően a fiatalabbakat és a nőket érinti, addig a falásrohamok inkább a 30-40-eseknek és a még idősebbeknek, illetve nagy arányban a férfiaknak okoznak problémát. E betegségnek az is sajátossága, hogy az érintettek kevésbé aggódnak a testsúlyuk és az alakjuk miatt, ezért a nagy zabálásokat sem követi kompenzáció. Nincs se önhánytatás, se fokozott sporttevékenység, így - a szakpszichológus tapasztalata szerint - az érintettek csaknem fele túlsúlyos lesz.

Társaságban a falászavarosok is általában csak annyit esznek, mint a többiek. A kontrollálatlan evésrohamok többnyire akkor jönnek, amikor egyedül vannak, gyakran este, éjszaka. Mivel náluk ilyenkor sem alakul ki a teltségérzés, akár a rosszullétig is túleszik magukat.

Az egyes falásrohamokat kiválthatja sok minden: stressz, szorongás, depresszió, vagy a negatív érzelmekkel való napi küzdelem is. A betegség mögött biológiai és pszichés okokat egyaránt sejtenek, így a lehetséges kezelés is összetett. Lehet benne szerepe az egyéni vagy csoportos pszichoterápiának, gyógyszernek, s akár testsúlycsökkentő programnak is. Ehhez persze fel kell ismerni, hogy az adott esetben nem egyszerű falánkságról van szó, ám ez a jelek szerint túl ritkán sikerül. Ahogy dr. Babusa Bernadett is megjegyezte, az evészavarosokkal többnyire már csak akkor találkozik a szakember, amikor a másodlagos panaszok is megjelentek. Lehetnek azok már komolyabb pszichés problémák, ahogy a túlsúly miatt megemelkedett vérnyomás, mozgásszervi bajok, vagy akár diabétesz is.

2018. december

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!