Accu-Chek

Tudomány a rostok között

Kevés olyan kiábrándító egészségügyi tanács van, mint hogy "Tessék több rostot enni!". Különösen rosszul cseng ez, ha a címzettnek erről jóformán csak egy nagy halom korpáskeksz jut az eszébe. Pedig a rostok lehetnek színesek, ízesek is - ezt legjobban a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek tudják. Sőt, még a teljes kiőrlésű lisztek is - ha jó társaságba keverednek a konyhában - remek alapanyagai az izgalmas gasztronómiának.

Azt is tudni, hogy a rostszegény táplálkozás hajlamosít egyes betegségekre. Köztük a 2-es típusú diabéteszre, az agyvérzésre, s a béldaganatokra.

Az már nehezebb kérdés, hogy mennyi rostfogyasztás kell a szervezet védelméhez, illetve lehet-e azt túlzásba vinni, ártani vele? E bizonytalanságok eloszlatására indult az az áttekintő kutatás, aminek eredményéről januárban [2019] számolt be a MedicalOnline. Az új-zélandi tudósok mintegy kétszáz korábbi vizsgálatot, s bennük több mint száz millió ember adatait értékelve arra jutottak, hogy a bővebb rostfogyasztás 15-30 százalékkal csökkenti a szív-, illetve a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a vastagbélrák miatti halálozás kockázatát. Ezen túl az adataik azt is igazolták, hogy a rostosabb étkezés rendszerint alacsonyabb testsúly-, vérnyomás- és koleszterinszint-értékekkel is jár. Azt mérték ki, hogy ezek a jótékony hatások nagyjából a napi 25-29 grammos rostbevitelhez köthetők. Hozzátették, hogy az ennél nagyobb fogyasztás még jobb lehet a krónikus betegségek megelőzése szempontjából, káros mellékhatás nyomát nem találták. Annyit azonban megjegyeztek, hogy a vashiányosok állapotát ronthatja a túl sok rost.

Aki most elgondolkodik azon, hogy vajon az ő fogyasztása eléri-e az ideálisnak tartott napi 25-29 grammot, nyugodtan vegyen még egy adag salátát... A szokásos nyugati étrendek ugyanis erősen rostszegények. Például az amerikai felnőttek napi átlagfogyasztása csupán 15 gramm.

A megfelelő rostbevitelhez még csak korpáskekszet vagy más "rostbombákat" sem kellene folyton rágcsálni. A mai átlagfogyasztásunk ugyanis csupán tizede annak, amit a klasszikus paraszti étrend - a maga több zöldségével - garantált. De ezt már egy másik, három évvel korábbi tanulmányból tudjuk. Akkor ugyancsak a MedicalOnline számolt be arról az eredményről, miszerint a csekély rostfogyasztás, több generációra kihatóan ronthatja a leszármazottak életesélyeit is.

A Stanford University School of Medicine kutatói azt vizsgálták, hogy a rostfogyasztás hogyan alakítja át a belekben élő baktériumok közösségét. Ez azért nagyon érdekes, mert egy sor betegségre való hajlamot - ilyen a 2-es típusú cukorbetegség is - közvetlenül összefüggésbe lehet hozni a bélbaktériumok sokféleségének csökkenésével, illetve a törzsek közötti egyensúly felborulásával.

A tanulmányban bemutatott állatkísérletek egyrészt azt igazolták, hogy a rostszegény táplálkozás már néhány hét alatt súlyos változásokat okoz a belekben. (A kísérletben a baktériumfajok felének negyedére csökkent a csíraszáma, s némelyek el is tűntek.) Utóbb a helyreállítást célzó rostdús menü sem volt képes a teljes megújításra, az eltűnt törzsek harmada már nem tért vissza.

Az elszegényítés még drasztikusabb, ha a rostkerülés generációkon át jellemez egy családot. A 4. nemzedék beleiben már csak az eredeti baktérium-paletta negyede volt megtalálható. S még ha utóbb rostdús táplálkozásra is fogták őket, náluk akkor sem tért vissza az elveszett törzsek kétharmada. Vagyis leszűrhetjük azt, hogy aki ma elegendő zöldséget eszik, az azt a dédunokái egészségéért is teszi:)

Justin Sonnenburg mikrobiológus, az idézett tanulmány vezető szerzője adott még egy praktikus tanácsot a bélbaktérium-populációk gyámolítására: nem kell rögtön kezet mosni kertészkedés vagy kutyasimogatás után!

2019. február

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!