Ülnek és bővülnek

Az idei őszre előretekintő figyelmeztetésként is olvasható a dietetikusszövetség (MDOSZ) elnökének beszámolója egy tavaszi felmérésükről. Szűcs Zsuzsanna ugyanis arról beszélt az M1 egyik műsorában, hogy a magyar gyerekek 40 százaléka falánkabb lett a karanténidőszak alatt. A mozgáslehetőségeik viszont beszűkültek, s jelentősen nőtt - napi 4-6 órával - az az idő, amit képernyő előtt töltöttek. Voltak közöttük, akik az unalmukat nassolásba fojtották, ám sokan mégis jobban ettek, miután a családjuk kihasználta a kényszerű lehetőséget: maguk főztek, s bátrabban kísérleteztek új ízekkel. Végeredményként a mérleg testsúlynövekedést mutatott: a gyerekek kétötöde átlagosan 1-2 kilogrammot szedett magára. Ez 2-3 hónap alatt jelentős növekedésnek számít, s a dietetikus szerint erre indokolt külön is figyelni, ha esetleg ismét hasonló körülmények közé kerülnénk.

Így azt most már tapasztalatból is tudhatjuk, hogy a kijárási korlátozások, meg az online oktatás a gyerekek egészsége szempontjából épp úgy hordoz fenyegetést, mint lehetőségeket. Utóbbiak egyike a közös főzés és étkezés. Öt esztendeje számolt be az OTSZ Online egy kanadai vizsgálatról, amelyben dr. Michael Khoury és munkatársai azt igazolták, hogy a családi asztal jót tesz a szívnek. Azaz: azoknak a tizenéveseknek, akik hetenként legalább egyszer a családjukkal esznek, kisebb a kardiovaszkuláris kockázatuk, mint a mindig máshol étkezőké. A lehetséges okokból felvillant valamit Szabó Katain és Pikó Bettina, a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak egy 2017-ben, az Egészségfejlesztés című folyóiratban publikált tanulmánya. Az azt firtatta: mit miért esznek/választanak a tinédzserek? Egyebek mellett arra jutottak [erős leegyszerűsítéssel felidézve], hogy azért eszik a húsféléket mert élvezik, az édességet mert szeretik, a gyümölcsöt mert egészségesnek tartják, a zöldséget mert megszokták... Utóbbit illetően a kutatók is megjegyezték, hogy alighanem csak a családból hozhatják ezt a jó szokást. Amiből persze adódik az is, hogy a közös étkezés - legyen éppen karantén vagy sem - akkor jótékony igazán a gyerekek szempontjából, ha felnőttek étrendje tényleg példaadó. (Mondhatnánk úgy is: a családi asztalnál a nagypapa is az unokája egészségéért eszik;)

A dietetikusok felmérésében is említett még több ülés valóságos vészhelyzetet teremt a kicsik és a kamaszok számára, s nem csupán a le nem mozgott kalóriák miatt. A MedicalOnline ismertette idén [2020] tavasszal azt az angliai vizsgálatot, amely a tinédzserek fizikai aktivitása és a depresszióra való hajlamuk kapcsolatát mérte fel. Az eredetileg a Lancet Psychatry folyóiratban megjelent tanulmány elöljáróban emlékeztetett: 10 és 19 éves kor között évente átlag 7%-kal csökken a fiatalok napi aktivitása. Jellemzően: egyre kevesebb lesz életükben a könnyű mozgás, viszont egyre többet ülnek. A kutatók többször mérték a vizsgálatba bevont tizenévesek fizikai aktivitását, majd 18 éves korukban tesztelték, hogy mennyire fenyegeti őket a depresszió. Az eredmény az volt, hogy ha hosszabb a naponta inaktívan töltött idő, akkor ez a veszély is nagyobb. 12 éves kor felett minden újabb üléssel töltött óra 11%-kal növelte az egyes gyerekek depresszió-rizikóját kifejező pontszámot. A tanulmányban végül azt szűrték le: a depresszió megelőzése szempontjából nem is annyira a "nagy mozgások" fontosak, hanem az, hogy minél kevesebbet üljenek ebben a korban. Erre nyilván akkor is lehet törekedni, ha éppen online oktatásban vesz részt a gyerek. S a törődés duplán is megérheti, mert ha egy kis teret nyer a depresszió, azzal gyakran jön az evészavar is, ami hozza a plusz kilókat, s úgy csak többszöröződik a bajt.

2020. szeptember

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!