Vakáció a konyhában

Sok családnál boríthatják fel idén a nyári rutint a körülmények. Akár a szabadságuk fogyott el, akár az utazási bizonytalanságok kényszerítik ki: új élményforrásokat kell kitalálniuk a gyerekeknek a vakációra.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége arra emlékeztet, hogy a közös családi étkezések, s főzések egy életen át hasznosuló élményt nyújthatnak a kicsiknek. Ezt alátámasztandó épp' egy esztendeje, 2020 májusában egy külön számot is szenteltek e témának a Táplálkozási Akadémia című sorozatukban. Ott idézik Vekerdy Tamás szavait is, miszerint: „A közös étkezések keretet adnak a családi életnek. Az asztal mellett meg lehet egymással osztani a gondolatokat, a gondokat, az örömöket, s mindez az összetartozás élményét erősíti.” Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a hétköznapokban rengeteg gátja van annak a legtöbb családban, hogy mindenki egyszerre üljön az asztalhoz, s legyen idő a közös étkezésre. S ez nem csupán a résztvevők lelki egészsége miatt nagy veszteség, hanem kifejezetten súlyos élettani következményei is vannak.

családi konyházásEmlékeztetnek, hogy például a friss kanadai táplálkozási ajánlás már ki is hangsúlyozza, hogy az egészséges étkezés nem csupán arról szól, hogy mi kerüljön a tányérra. Ugyanúgy hozzátartoznak a nyugodt körülmények, a rendszeresség, sőt még az előzmények is. Ezért nem csak a társas, családi-baráti étkezéseket, hanem az otthoni, illetve a közös főzést is ajánlják. Különösen sok a haszna a gyerekekkel való közös ételkészítésnek. Amit ezek során megtapasztalnak, megtanulnak az életük végéig meghatározhatja a táplálkozáshoz való viszonyukat. Még akkor is, ha esetleg a későbbiekben csak ritkán fognak maguk főzni. Korábbi tanulmányok többször igazolták, hogy a rendszeres közös étkezések jobb étrendhez szoktatják a gyerekeket: több zöldséget, tejterméket, rostot, valamint vitamint fogyasztanak, s jobban kerülik a cukros üdítőket, meg a bő zsiradékban sült ételeket. Ez a rutin a későbbi életük során is támasza lehet az egészségüknek. Miként az is, ha a főzésben, s a hozzá való bevásárlásban is részt véve már korán gyakorlatot szerezhetnek az élelmiszerek közötti eligazodásban, választásban is.

Bármennyire is fontos lenne mindez a gyermekek védelme szempontjából, a hétköznapi gyakorlatban sokan nem tudják ezt megvalósítani. Például egy 2018-as nemzetközi felmérés adatai szerint a magyar gyermekek harmada sosem reggelizik rendesen a tanítási napokon. Ötödük pedig hetente egyszer sem vacsorázik együtt a szüleivel.

A nyár - a maga általában kevésbé kötött időbeosztásával - e tekintetben is alkalmas új szokások kialakítására. S ha ez jól sikerül, e rutin talán megmarad a hidegebb hónapokra is. A közös étkezéseknél talán csak az együtt főzés kipróbálására, gyakorlására alkalmasabb a vakáció. Ha több az idő, inkább lehet szerethetően játékos, mint stresszes a közös konyhai munka a résztvevőknek. Különösen nagy tér nyílhat ilyenkor a nagyszülők előtt, akik a konyhai jártasságuk mellé családi hagyományokat, recepteket, meséket is bevethetnek. S eleve könnyebb bevonni a legkisebbeket is egy olyan szezonban, amikor rengeteg a színes, kevés főzéssel is asztalra tehető alapanyag. Ilyenkor minden résztvevőhöz közelebb van a siker. S ami örömet szerzett nyáron, azt télen is könnyű folytatni. Annak haszna pedig egy életen át kitart.