Accu-Chek

Vércukor-jóslás

Különösen az 1-es típusú cukorbetegek érdeklődésére tarthat számot az a fejlesztés, amivel júniusban [2018] megnyerte egy orvostanhallgató a világ egyik legnagyobb innovációs versenyének hazai döntőjét. Havlik Károly egy olyan segédeszköz létrehozásán dolgozik, amely képes "rövidtávon" (azaz a következő mérésig) előre jelezni egy-egy ember vércukorértékének alakulását.

Ezt a szorosabb, pontosabb kontrollt eddig csak a testszövetek vércukorértékének folyamatos mérése kínálta. Ez egyrészt állandó eszközviselést kíván a testben/testen, másrészt elég drága is, valamint a pontosságát is érik kritikák. E hátrányokon felül - teszi hozzá Havlik egy ismertetőben - a várható, s esetlegesen beavatkozást igénylő glükózszint előrejelzésére egyáltalán nem alkalmasak.

E probléma megoldása igencsak illeszkedik - a berlini fal ledöntésére emlékeztető - Falling Walls Lab innovációs verseny tematikájához. A szervezők ugyanis évről-évre azt keresik a világ több mint ötven országában, hogy "Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani a tudomány és az innováció területén?" Tematikus megkötés nincs, csak az a feltétel, hogy a fejlesztésnek legyen jelentős társadalmi vagy gazdasági haszna.

Havlik Károly a maga kutatási eredményeit már bemutatta idén áprilisban a XXIII. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon. Az ottani ismertetésből tudjuk, hogy a "rekurrens neurális háló alapú személyre-szabott vércukorszint előrejelzés" már a gyakorlatban is bizonyított. Elvben a módszer nem túl bonyolult: egy matematikai modellel képezik le a szervezet vércukorválaszát az egyes befolyásoló tényezőkre. Ám mivel minden ember másképp működik, ezt a modellt személyre is szabják. Úgy hangolják, hogy azonos előzményekre reagálva a szoftver pontosan olyan eredményt mutasson, mint amilyet a konkrét beteg szervezete produkál majd a valóságban.

A Semmelweis Egyetemen folyó tesztek során a vércukorszintet befolyásoló adatok egy okostelefonos applikációba kerültek. Némelyek - mint a korábbi glükózszintek vagy a fizikai aktivitást jellemző adatok - automatikusan, mások - mint az elfogyasztott ételek vagy a beadott inzulinadagok - kézi rögzítéssel. A szoftver ezekből (a beteg személyes profilja alapján) "megjósolta" a következő vércukormérésnél várható értéket. Az előrejelzés minőségét a vércukormérők pontosságának ellenőrzésére is használt módszerrel (Clarke Error Grid) kontrollálták.

A Korányi fórumon is ismertetett eredmény igencsak reménykeltő lett: az első nyolc kísérleti személynél 3.450 valódi mérés eredményét vetették össze az esetükre kalkulált jóslattal, s ezeknek az előrejelzéseknek a 86 százaléka klinikailag elfogadhatónak bizonyult.

A Falling Walls Lab verseny idei nemzeti győztesei november 8-9-én találkoznak Berlinben. Aki az ottani döntőben is jól szerepel, az a projektjéhez pénzdíj és világhír formájában is nyerhet támogatást. Havlik Károly esélyeit akár az is növelheti, hogy a berlini konferenciára alig néhány órával az idei diabétesz-világnap előtt kerül sor.

2018. július

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!