Világkonyha

Az idei [2019] élelmezési világnap különös színfoltja volt a katolikus egyházfő üzenete, melyet az ENSZ szakosított szervezete (FAO) főigazgatójához intézett. A pápa abban nem csupán arról beszélt, hogy enni kell adni az éhezőknek, hanem átfogóbb etikai hátteret is vázolt e világméretű problémához. Ebben a nélkülözés és a bőség nem egyszerűen mint rossz és jó állnak egymással szemben. A Ferenc által felvázolt kép két szélén ezek inkább mint hasonló rosszak leselkednek az emberre. Ahogy a katolikus hírportál, a Magyar Kurír idézi szavait: "A 820 millió éhezővel szemben a mérleg másik serpenyőjében csaknem 700 millióan vannak a túlsúlyos emberek, akik helytelen étkezési szokások áldozatai". Az utóbbiak esetében "az élelmiszer megszűnik a megélhetés eszköze lenni, a személyes önpusztítás csatornájává válik". Az egyensúlynak a túlzások miatti megbomlása "gyakran okoz cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a degeneratív betegségek egyéb formáit" - emlékeztetett levelében, azt magyarázva, hogy miért is tartja a bőségből fakadó mértéktelenséget immár ugyanolyan pusztítónak, mint az éhínséget.

Ferenc persze nem ad konkrét diétás tanácsokat, az ő megoldása egy ezeknél sokkal általánosabb életelv. Olyan életstílust ajánl, amely "lehetővé teszi, hogy egészséges kapcsolatot ápoljunk önmagunkkal, testvéreinkkel és a környezettel, amelyben élünk". "Vissza kell térnünk az egyszerűséghez és a józansághoz" - javasolja, ám rögtön hozzáteszi "szemléletünk és cselekvési módunk megváltoztatásához fontos kiindulási pont a táplálkozás."

Nehéz lenne ezzel vitatkozni, hiszen az, amit és ahogyan naponta eszünk-iszunk, sokat mutat meg abból, hogy mit tartunk általában is értéknek a világban. Vizsgáljuk-e egyáltalán, hogy az ipar által elénk kínált javak miből származnak, milyen valós értéket képviselnek? Vagy csak fizetünk és fogyasztunk? Számot vetünk-e azzal, hogy ahogyan ma élünk, az nem csupán a saját öregkorunkat, de még az unokák egészségét is meghatározhatja? Vagy csak hagyjuk, hogy dolgozzon a sors? Valóban csak az éhség ellen eszünk-e, vagy bármilyen okból: jutalomként, unalomból, akár reflexből is?

A pápa arról is beszélt levelében, hogy a családnak mennyire döntő szerepe van az új generációk életstílusának kialakításában. "A családon belüli, valamint a női és anyai érzékenységnek köszönhetően megtanulhatjuk élvezni a föld gyümölcseit anélkül, hogy visszaélnénk velük, és felfedezzük a legjobb eszközöket egy olyan életmód terjesztéséhez, amely tiszteletben tartja az egyéni és a közös javakat" - írja.

De ez az út azok számára is nyitott, akiknek már kialakult az életstílusa. Segít benne az éhség. Ahogy naponta megéhezünk, mindig újra és újra választhatunk: miféle táplálékot, s hogyan veszünk magunkhoz? Ebben mindig dönthetünk egy kicsit jobban, mint tettük tegnap.

2019. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!