Vírusjárás

Január utolsó hetére hivatalosan is kitört az idei influenzajárvány. A most nálunk fertőző vírusok eddig a déli féltekén tréningeztek, az ausztráliai tapasztalatok alapján pedig idén a szokottnál több és súlyosabb megbetegedéssel számolhatunk. Az időjárástól függ, hogy meddig: nálunk a szezon március-áprilisig is eltarthat.

A betegek elsősorban gyerekek és fiatalok, ha egészséges az immunrendszerük, ők könnyen is gyógyulnak. Az olyan veszélyes szövődmények, mint a tüdőgyulladás vagy a szívizomgyulladás elsősorban az időseket és a krónikus betegeket fenyegetik. A tisztiorvosi szolgálat hosszú listában foglalja össze (itt megtekinthető), hogy a 60 év felettieken, meg például a cukorbetegeken kívül ki mindenki jogosult még a háziorvosoknál elérhető ingyenoltásra.

Egy öt évvel ezelőtti kutatás nyomán felhívták a figyelmet, hogy azoknál is különösen indokolt lehet a védőoltás, akiknek öröklött hajlama van az 1-es típusú cukorbetegségre. Ilaria Capua és munkatársai a New Scientist folyóiratban közölt tanulmányukban ugyanis azt igazolták, hogy a rendszerint csak a légutakat és a beleket támadó influenza-vírus képes a hasnyálmirigyben is szaporodni és gyulladást okozni. Ez utóbbi pedig elindíthatja azt a folyamatot is, amelyben az immunrendszer végül megsemmisíti a szervezet saját inzulintermelő sejtjeit.

Bár már tart a járvány, az egészségügyi államtitkár szerint még most sem haszontalan beadatni a vakcinát, mert ha az oltott ember el is kapja a fertőzést, nála enyhébb lesz a betegség lefolyása, s könnyebben fog gyógyulni.

Egyébként maga az oltás, ha könnyíti is a betegség elkerülését, eleve nem ad teljes védelmet. Például dr. Edward A. Belongia és munkatársai egy a The Lancet szakfolyóiratban 2016-ban közölt cikkükben 33 és 73 százalék közé tették a szezonális vakcináknak az egyes vírusvariánsokkal szembeni hatékonyságát. E mellett nyilván érdemes minden egyéb eszközt is bevetni, ami a fertőzés lehetőségét csökkenti, illetve a szervezet védekezőképességét növeli. Ezt segítendő még egy röplapot is kiadott a tisztiorvosi szolgálat, amin főleg higiéniai intézkedéseket ajánlanak. Első ezek között a gyakori szappanos kézmosás, hiszen legtöbbször magunk szedjük fel, s hurcoljuk szét a vírusokat. Ugyancsak hatásos lehet az olyan tipikus kórokozóközvetítők, mint a kilincsek, villanykapcsolók, vízcsapok, közértkosarak, kapaszkodók, közösen használt munkaeszközök rendszeres fertőtlenítő takarítása. E szempontból az egyik legveszélyesebb a rosszul gyógyult influenzás, akinek már múlnak a tünetei, menne is óvodába, iskolába, munkába, de még fertőz. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki már láztalan, az is maradjon otthon még egy napot a többiek biztonsága érdekében.

Szinte a járvány hivatalos nyitányára érkezett egy friss tudományos hír, miszerint a University of Maryland kutatói kimutatták, nem kell ahhoz köhögni, tüsszögni, hogy az emberek megfertőzzék egymást. Mint a PharmaOnline idézi megállapításukat: puszta kilégzéssel is kerül annyi vírusrészecske a levegőbe, ami elegendő az influenza továbbadásához. Ráadásul ez a hatás a betegség első napjaiban a legerősebb. Vagyis akit már „kerülget a nyavalya”, az legjobb, ha azonnal hazamegy, s nem fertőzi a kollégáit. Ahogy ésszerű az is, ha az ember ilyentájt eleve kerüli a rosszul szellőző, zsúfolt helyeket.

A friss levegőnek amúgy is van védőhatása, főleg, ha egy kis mozgás is tartozik hozzá. Ez segítheti az immunrendszer felkészítését, meg a gyógyulás utáni rehabilitációt is. Ugyanígy ajánlják a változatos, vitamindús étkezést. E mellett még hozzájárulhat az ellenállóképesség javításához – ahogy Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke javasolta egy tévényilatkozatában - a C- és a D-vitamin alkalmazása is.

2018. február

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!