Vírusok közt

Már tavaly ősszel is az tűnt a legfenyegetőbb eshetőségnek, ha valakit egyszerre támad meg a covid, valamint az influenza vírusa. Ez a kockázat erős érvnek számított a szezonális oltás felvétele mellett. Különösen azért, mert a koronavírus ellen akkor még nem is volt hasonló lehetőség. Így az emberek - ahogy terjedt a covid-járvány - azzal védekeztek, amivel tudtak: maszkot hordtak, nagyobb távolságot tartottak, gyakrabban mosták meg a kezüket, s vélhetően általában is többet adtak a higiéniára. Ennek az lett az egyik (váratlan) hatása, hogy gyakorlatilag elmaradt a 2020/21-es influenzajárvány. A megbetegedések száma már novemberben elérte a csúcsát, s azt követően ez a ragály gyorsan elenyészett. Ami arra is fényes bizonyítékkal szolgált, hogy egy klasszikus, cseppfertőzéssel terjedő vírus megfékezésében milyen hatékonyak lehetnek a védekezés egyszerű módszerei is.

Idén ősszel gyökeresen más helyzetben várhatjuk az influenzát. Miután van már oltás a covid ellen, s a járványkormányzat sem szorgalmazza a további óvórendszabályokat, az emberek is kiengedtek. Még a zsúfolt helyeken is alig látni valakit, aki mások meg a maga védelmében maszkot viselne. Ezzel a szezonális vírus is visszakapja a számára kedvező létfeltételeket.

Vírusok köztViszont a potenciális gazdaszervezetek számára ez eléggé rossz hír. A mindenévi "tréningjük" tavalyi elmaradása miatt ugyanis a szokásosnál jóval nagyobb influenzajárvány alakulhat ki. Az NBCnews által a közelmúltban idézett dr. Mark Roberts, a Pittsburghi Egyetem kutatója ezt azzal magyarázta, hogy a lakosság védelme jórészt az előző évi járványra épül. Akik akkor elkapták a betegséget, a következő évben - ha hasonló vírustörzs kering - már immunisak lesznek rá. Most viszont Észak-Amerikában is kimaradt tavaly ez a spontán immunizálás, így Roberts doktor és munkatárainak modellszámítása szerint idén akár a szokásosnál háromszor nagyobb járvánnyal is szembekerülhetünk. A következtetése pedig egyértelmű: aki tud, mihamarabb oltassa be magát az influenza ellen is.

Ez a lehetőség hamarosan itthon is aktuálissá válik, a szezonális vakcina októberben szokott megérkezni a háziorvosokhoz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele, minden évben tartalmazza az elérhető védőoltásokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókat. Egyebek mellett például felsorolja, hogy kik számára ajánlott különösen a szezonális influenza elleni vakcina felvétele. Közöttük az első között említik a diabéteszeseket, valamint hozzájuk hasonlóan a különösen veszélyeztetettek közé sorolják - egészségi állapotuktól függetlenül - a 60 év felettieket. Számukra az oltás, amit a háziorvosuknál érhetnek el, ingyenes. Ebből az útmutatóból az is tudható, hogy a különböző "inaktivált oltóanyagok", melyekre példaként említik az influenzavakcinát is, akár egyszerre, időköz tartása nélkül is beadhatók.

Ám ebből az még nem következik, hogy az ősszel aktuálissá váló covid-vakcina adagok beadását simán össze lehetne vonni a szezonális influenzaoltásokkal. Ennek korlátairól, a két oltás között esetleg szükséges időbeli távolságról nem beszél az említett útmutató. (A dokumentum szerkesztésének idején, a koronavírus-oltások bevezetésének legelején nem is állt rendelkezésre ehhez elegendő tapasztalat. Csak jóval később, 2021 szeptemberének legvégén adott hírt a The Guardien az első olyan kutatásról, amelyben covid-vakcinát és influenza-oltást egy időben adtak be, s ez a megoldás is biztonságosnak bizonyult.)

Az itthon leggyakrabban alkalmazott Pfizer-vakcina friss betegtájékoztatójában ma is az olvasható, hogy "más vakcinákkal történő egyidejű alkalmazását nem vizsgálták." A hivatalos honi koronavírus-tájékoztató oldalon ugyanakkor elérhető egy kérdés-felelet formájában feldolgozott tájékoztató az említett Pfizer-vakcináról, ami e problémára is kitér. Ott azt írják: az "más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be", továbbá: "másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható."

E szerint - hacsak nem születik hamarosan újabb tudományos állásfoglalás - kell egy kis előrelátás és tervezés is az őszi oltakozáshoz. Egy dolgot addig is (meg az oltások után is) megtehetnek. Maszkot vesznek fel, ha tömegbe mennek. Sosem tudhatják az ilyen vírusgazdag időkben, kinek mentik meg vele az életét.