Accu-Chek

Zsír-számtan

Az egészséget sokféleképpen kikezdő elhízottság jellemzésének ma az úgynevezett testtömegindex (Body Mass Index, BMI) a legelterjedtebb eszköze. Előnye, hogy igen egyszerűen számolható: a kilogrammban mért testsúlyt osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Akinél ez az érték nem éri el a 25-öt, az sovány vagy normál súlyú, 25 és 30 között túlsúlyra vall a BMI, 30 felett pedig az elhízás különböző fokozati jönnek.

Haszna, hogy ismerete segíti az önkontrollt, sőt a betegségmegelőzést is, mert az index alapján könnyebben kiszűrhetők azok, akiket az elhízással összefüggő betegségek - mint például a 2-es típusú diabétesz - jobban fenyegetnek. Ám éppen a cukorbetegség esete mutatja talán legjobban a BMI egyik fogyatékosságát is: nem mond semmit a test összetételéről. Hajlamos a sportos, nagy izomtömegű embereket "ártalmasan kövérnek" mutatni, míg a gyengébb fizikum könnyen elrejtheti a valóban veszélyes nagyobb zsigeri zsírtömeget is. Ez utóbbiról pedig tudjuk, hogy - például hormonális hatásai révén - kifejezetten erős kockázati tényezője a cukorbaj kialakulásának. Ezért is szerepel a cukorbeteg-szűrő tesztekben nem csak a BMI-t, hanem a derékkörfogatot külön is firtató kérdés.

Az Orvostovábbképző Szemle Online [2018] szeptember végén egy olyan új index, a relatív zsírtömeg (RFM, relative fat mass) kidolgozásáról számolt be, ami a tesztek szerint a BMI-nél pontosabban jelzi a testalkatban rejlő egészség-kockázatot. Egy nagy amerikai táplálkozási felmérés adatait elemezve arra jutottak, hogy a könnyen hozzáférhető adatok közül leginkább a testmagasság és a derékbőség aránya utalt a test zsírtartalmára. Ezt a mutatót nevezték el RFM-nek. A kiszámítás módja pedig

  • nők esetében: 76 – [20 x (testmagasság/derékbőség)],
  • férfiaknál: 64 – [20 x (testmagasság/derékbőség)].

Aki csak egyetlen képletet hajlandó megjegyezni, annak alkottak egy általános formulát is, eszerint az RFM= 64 – [20 x (testmagasság/derékbőség)] + (12 x "sex"), ahol a "sex" értéke férfiaknál 0, nőknél 1.

Az egyenleteket tesztelve pedig azt állapították meg, hogy ezekkel - kivéve a nagyon zsírszegény testűeket - sokkal kevesebb hibával lehet besorolni az egészségi kockázatok szerint a pácienseket, mint BMI-vel. Így ez az egyszerű számítás sok esetben helyettesítheti a a drága és bonyolult műszeres testösszetétel-vizsgálatot, a DEXA-mérést is. Alkalmas lehet arra is, hogy például egy életmódváltásnál, ami több mozgással jár, fogyasztja a zsírt, de építi is az izmokat, s így nem feltétlenül jár súlyvesztéssel, lehessen érzékelni, követni az eredményt.

A Medscape orvosi folyóirat azonban rögtön idézte dr. Lee Kaplan obezitológust is, aki óvatosságra intett. Emlékeztetett, hogy a derékkörfogat pontos mérése elég nehéz, s ha azt nem végzik következetesen, akkor az össze-vissza eredmények nem lesznek jók semmire. Ezért rögtön fel is idézzük, milyen is a haskörfogat-mérés ajánlott módja: "a csípőlapát teteje és az (oldalt tapintott) alsó borda alja között félmagasan, kilégzés után, laza hasfallal". Ennek eredménye olykor már további számolgatás nélkül is egyértelműen figyelmeztet. A nőknél 80 cm, a férfiaknál 94 cm az a derékbőség, ami fölött már indokolt a hasi zsírok visszaszorításával külön is foglalkozni.

2018. október

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!