Zsír-számtan

Az egészséget sokféleképpen kikezdő elhízottság jellemzésének ma az úgynevezett testtömegindex (Body Mass Index, BMI) a legelterjedtebb eszköze. Előnye, hogy igen egyszerűen számolható: a kilogrammban mért testsúlyt osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Akinél ez az érték nem éri el a 25-öt, az sovány vagy normál súlyú, 25 és 30 között túlsúlyra vall a BMI, 30 felett pedig az elhízás különböző fokozati jönnek.

Haszna, hogy ismerete segíti az önkontrollt, sőt a betegségmegelőzést is, mert az index alapján könnyebben kiszűrhetők azok, akiket az elhízással összefüggő betegségek - mint például a 2-es típusú diabétesz - jobban fenyegetnek. Ám éppen a cukorbetegség esete mutatja talán legjobban a BMI egyik fogyatékosságát is: nem mond semmit a test összetételéről. Hajlamos a sportos, nagy izomtömegű embereket "ártalmasan kövérnek" mutatni, míg a gyengébb fizikum könnyen elrejtheti a valóban veszélyes nagyobb zsigeri zsírtömeget is. Ez utóbbiról pedig tudjuk, hogy - például hormonális hatásai révén - kifejezetten erős kockázati tényezője a cukorbaj kialakulásának. Ezért is szerepel a cukorbeteg-szűrő tesztekben nem csak a BMI-t, hanem a derékkörfogatot külön is firtató kérdés.

Az Orvostovábbképző Szemle Online [2018] szeptember végén egy olyan új index, a relatív zsírtömeg (RFM, relative fat mass) kidolgozásáról számolt be, ami a tesztek szerint a BMI-nél pontosabban jelzi a testalkatban rejlő egészség-kockázatot. Egy nagy amerikai táplálkozási felmérés adatait elemezve arra jutottak, hogy a könnyen hozzáférhető adatok közül leginkább a testmagasság és a derékbőség aránya utalt a test zsírtartalmára. Ezt a mutatót nevezték el RFM-nek. A kiszámítás módja pedig

  • nők esetében: 76 – [20 x (testmagasság/derékbőség)],
  • férfiaknál: 64 – [20 x (testmagasság/derékbőség)].

Aki csak egyetlen képletet hajlandó megjegyezni, annak alkottak egy általános formulát is, eszerint az RFM= 64 – [20 x (testmagasság/derékbőség)] + (12 x "sex"), ahol a "sex" értéke férfiaknál 0, nőknél 1.

Az egyenleteket tesztelve pedig azt állapították meg, hogy ezekkel - kivéve a nagyon zsírszegény testűeket - sokkal kevesebb hibával lehet besorolni az egészségi kockázatok szerint a pácienseket, mint BMI-vel. Így ez az egyszerű számítás sok esetben helyettesítheti a a drága és bonyolult műszeres testösszetétel-vizsgálatot, a DEXA-mérést is. Alkalmas lehet arra is, hogy például egy életmódváltásnál, ami több mozgással jár, fogyasztja a zsírt, de építi is az izmokat, s így nem feltétlenül jár súlyvesztéssel, lehessen érzékelni, követni az eredményt.

A Medscape orvosi folyóirat azonban rögtön idézte dr. Lee Kaplan obezitológust is, aki óvatosságra intett. Emlékeztetett, hogy a derékkörfogat pontos mérése elég nehéz, s ha azt nem végzik következetesen, akkor az össze-vissza eredmények nem lesznek jók semmire. Ezért rögtön fel is idézzük, milyen is a haskörfogat-mérés ajánlott módja: "a csípőlapát teteje és az (oldalt tapintott) alsó borda alja között félmagasan, kilégzés után, laza hasfallal". Ennek eredménye olykor már további számolgatás nélkül is egyértelműen figyelmeztet. A nőknél 80 cm, a férfiaknál 94 cm az a derékbőség, ami fölött már indokolt a hasi zsírok visszaszorításával külön is foglalkozni.

2018. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!