Zsírjóslat

A jövőbeli életkilátásokkal foglalkozik két frissen publikált - bár egymástól igen távoli - kutatás is. A 2019 januárjában bemutatott III. Innovatív Gyógyszeripari Körkép azt vizsgálta, hogy az e területen meghatározó csúcsvezetők miként látják a magyarok egészségi állapotának alakulását a következő 10 évben. A válaszok mérsékelt optimizmusról tanúskodtak. E szerint az egészségben leélt évek átlagos számában - ami jelenleg a nőknél 60,2, míg a férfiaknál csupán 59,5 - csekély növekedést várnak. Az ezt fenyegető veszélyekre is rákérdeztek. Az iparági szakemberek szerint legfőképp' a túlsúly, valamint a mozgásszegény életmód szerepe nő a magyarok egészségét romboló tényezők között. Ezeket a közeljövőre tekintve messze veszélyesebbnek ítélik, mint az egészségtelen táplálkozást, az alkoholfogyasztást, vagy akár a dohányzást.

Azt, hogy valójában mennyi életidő veszik oda olykor csak a köznapi rossz szokások miatt, azt egy másik vizsgálat segíthet érzékeltetni. A British Medical Journal számolt be egy igen nagy és hosszútávú amerikai vizsgálatról, amelyben 110 ezer felnőtt sorsát követték évtizedeken át. Dr. Frank Hu és munkatársai két csoportra osztották az akkor ötvenéves résztvevőket aszerint, hogy betartanak-e 5 "egészséges szokás" közül legalább 4-et? Azok a következők voltak: nem dohányoznak * kiegyensúlyozottan táplálkoznak * mozognak napi fél órát * testtömegüket a normál tartományban tartják * korlátozzák az alkoholfogyasztásukat napi egy pohárka borra vagy korsónyi sörre.

Azok a nők, akik legalább négy szabályt követtek, még átlagosan 34 évig éltek rák, szív- és érrendszeri betegségek, valamint 2-es típusú diabétesz nélkül. Ezzel ők mintegy tíz évet nyertek az "önpusztítóbb" társaikhoz képest. A "legalább négytalálatos" férfiak még átlag 31 évet éltek krónikus betegségektől mentesen. Az ő életmódból fakadó extra-nyereségük mintegy hét minőségi év volt.

A betegség nélküli életet tekintve a legrosszabb perspektívát azoknál a férfiaknál találtak, akik napi 15 szálnál több cigarettát szívtak, valamint azoknál mindkét nemből, akik elhízottnak számítanak (BMI>30).

A vizsgálatból az is kitűnt, hogy a jelzett szabályok követése még akkor is határozott előnnyel jár, ha a valakit mégis elér a betegség. Ugyanis mindkét nemnél azt tapasztalták, hogy az egészséges életmóddal nem csupán mintegy tíz rák-, szívbaj- és diabéteszmentes év nyerhető, hanem az még e betegségek túlélését is javítja.

2020. február

Forrás:
www.bbc.com

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!