Accu-Chek

A diabétesz lényege, oka és típusai

A diabétesz minden formájában valamilyen az inzulin nevű hormonnal kapcsolatos problémát jelent. Az inzulinnak az a feladata, hogy segítse a vérben szállított szőlőcukor (glükóz) belépését a sejtekbe, ezzel biztosítva az egyes szervek és izmok energiaellátását. Ha e feladathoz kevés az inzulin, a sejtek éheznek, a szervezet sorvad, a vérben rekedt cukor pedig zsírként rakódik le, és más szövődményeket is okozhat. Az ember az emésztés során állítja elő azt a cukrot, amit a vérrel szétküld a sejtjeinek. Az egészséges szervezetben a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek ezzel arányosan termelik a cukor felvételét lehetővé tevő inzulint. Így egy-egy étkezés után a vér cukorkoncentrációja egy átmeneti, de ártalmatlan növekedés után visszatér a normális értékre. A cukorbetegeknél ez a folyamat siklik ki.

Az úgynevezett 2-es típusú - a köznyelvben öregségiként is emlegetett – diabétesz esetében csökken a szervezet inzulinérzékenysége. Ami azt eredményezi, hogy ugyanannyi energia felvételéhez (vércukor beépüléséhez) egyre több inzulin jelenléte szükséges. Ezt a termelési versenyt a béta-sejtek csak egy ideig bírják, végül kimerülnek, elpusztulnak, és a szervezet külső hormonpótlás nélkül már nem lesz képes működni. A 2-es típusú cukorbetegség évek alatt alakul ki. Mivel döntően életmódbeli tényezők okozzák, fejlődése lassítható, ha már kialakult: karbantartható. Jellemzően a középkoron túli felnőttek betegsége, de ma már a tizenéveseknél sem ritka.

Az úgynevezett 1-es típusú diabétesz egy olyan autoimmun betegség, amelyben a szervezet tévesen „idegenként” azonosítja saját béta-sejtjeit, és az immunrendszer maga pusztítja el e hormontermelő egységeket. Ez a változat bármely korban, akár egészen kicsi gyereknél is kialakulhat. Jellemzően gyorsan jön – gyakran például egy vírusfertőzés után –, s szükségessé teszi a folyamatos inzulinpótlást, de nagyon jól karbantartható.

A terhességi – gesztációsként is ismert – „átmenti” cukorbetegséget az anyai szervezetben a 21. héttől zajló szélsőséges hormonális változások hívhatják elő. Ha kezeletlen marad, az a gyermek fejlődését zavarja meg, a magzat elhalását is okozhatja, ezért szűrik is a 24-28. héten a kismamákat. A szülés után a gesztációs diabétesz általában önmagától megszűnik. Ám vannak adatok, amelyek szerint előfordulása a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának közeli és nagyobb esélyére is utal.

Utóbbi egy egységnyi cukorfogyasztást követő 120 perces méréssorozat; OGTT-ként is hallhatott róla. A diabétesz diagnózisához leggyakrabban használt mérések az – alapvetően szűrésre alkalmazott – éhomi vércukormérés és a pontosabb képet adó, úgynevezett terheléses vércukorvizsgálat.
Éhomi mérésnél, ha az eredmény legfeljebb 6,0 mmol/l az jó. Ha annál nagyobb, de még kisebb, mint 7,0 mmol/l az prediabéteszre (a betegség kifejlődése előtti állapotra) utal. Viszont ha nagyobb, mint 7,0 mmol/l, az – különösen a klasszikus tünetekkel együtt (például állandó szomjúság, gyakori vizelés, testsúlycsökkenés, gyakran visszatérő fertőzések) – már valószínűsíti a cukorbetegséget. Azonban a 7,0 mmol/l feletti esetekben is csak a terheléses vizsgálat eredményének ismeretében adható meg a pontos diagnózis.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!