A diabétesz terápiája (testmozgás, diéta, gyógyszeres kezelés)

A diabétesz terápiájának célja mindig az, hogy a vér cukorkoncentrációját elfogadható értéken tartsa, így gátolva, lassítva a szövődmények kialakulását. Ehhez az átlagos vércukorszintet is korlátozni kell, de különösen a nagy kiugrásokat kell meggátolni, azok ugyanis hatványozottan járulnak hozzá az érszövődmények kialakulásához.

A cukorbetegség kezelésének mindig az életmód-terápia az alapjaEzt kiegészítheti gyógyszeres kezelés, ami a szervezetnek az inzulin nevű hormonra való érzékenyítésével segíti az önszabályozást: azt, hogy kevesebb inzulin, illetve alacsonyabb vércukorszintek mellett is működjön a sejtek energiaellátása. Amikor viszont már abszolút hiány van e hormonból, akkor a közvetlen és folyamatos inzulinpótlás lesz a kezelés központi eleme.

A kezelés legfontosabb része azonban - háromszorosan is - az életmód kontrollja.

► Elsőként azért – mert legalább is a 2-es típusúnál – magát a betegség kialakulását is nagyrészt életmódbeli tényezők provokálják ki. (Vannak példák arra is, hogy ezek közül például a jelentős túlsúlyt megszüntetve maga a betegség is tünetmentessé vált.)

► Másodsorban: ismert, kimérhető, hogy a táplálkozás, azon belül is különösen a szénhidrátfogyasztás, a mozgás vagy például stressz egészen rövid távon, lényegében perceken belül is hat a vércukorértékekre. Ezekkel az ember szinte pillanatonként ad újabb szabályozó impulzusokat a szervezetének, és ha ezekkel erősen „rángatja” a vércukorszintjét, azt aligha lehet kiegyensúlyozni a naponta legfeljebb néhányszor adagolt medicinákkal. Ezzel szemben a tudatos életvezetéssel „elsimított” vércukorgörbéket gyógyszeresen is könnyebb az ártalmatlan sávba vezérelni.

► Harmadsorban pedig azért, mert a mozgásszegény élet, a feloldatlan stressz, a rossz ritmusú, s feleslegesen kalóriadús étkezések éppen azoknak a betegségeknek az előidézői, amelyek kifejezetten súlyosbíthatják a diabétesz szövődményeit. Ilyen a magas vérnyomás, az elhízás, az emelkedett vérzsírszint. Emiatt a diabétesz-terápiának a vércukorszint ellenőrzése mellett mindig része a vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly rendszeres kontrollja.

A cukorbetegek tudatos életvezetésének központi eleme a diéta. Semmi sem eleve tiltott, e helyett a mennyiségekre és az arányokra kell figyelni. A diabétesz-diéta elvei mit sem különböznek az egészséges étkezésétől, csak több következetességet kíván. A kilengéseket hamarabb és durvábban torolja meg a cukorbetegek szervezete.

A legfontosabb elkerülni a túlevést: azaz csak annyi kalóriát bevinni, amennyit az ember fel is használ, le is mozog. A ritmusos, többszöri, kisebb adagokra épülő étkezés eleve kevésbé megterelhető, egyenletesebb vércukorszintet eredményez.

A mennyiségen és a kalóriatartalmon túl az ételek legfontosabb tulajdonsága – a cukorbetegek szempontjából – az a sebesség, amivel cukorrá alakulnak az emésztés során. E jellemzőjükre utal az úgynevezett glikémiás indexük (GI), ami azt mondja meg, hogy egy étel/ital az azonos tömegű glükózhoz képest mennyire emeli meg a vércukrot. (Értelemszerűen: a viszonyítási alapként használt szőlőcukor glikémiás indexe 100%, minden másé ennél alacsonyabb.) A gyorsan felszívódó szénhidrátok – ezek képviselője a köznapi kristálycukor is – azért kerülendők, mert energiatartalmukat hirtelen zúdítva a vérbe, így nagyon magasra lökik annak cukorszintjét. Ez a szövődmények miatt közvetlenül is veszélyes, de árt azzal is, hogy hamar zuhanva erős éhségérzetet kelt, s így ösztönzi a túlevést.

Az egyes ételek kalóriatartalmával és glikémiás indexével azért is érdemes megismerkedniük a cukorbetegeknek, mert néhány alapanyag helyettesítésével, kombinálásával, sőt egyszerű konyhatechnológiai fogásokkal is sokat lehet tenni azért, hogy valakinek az étrendje kevésbé gyötörje meg a szénhidrát-háztartását.

Az Étrendkalauzból megtudhatja, hogy a napi étrendbe – ugyanarra a szerepre – mennyire különböző hatású ételeket választhatunk. Például köretként a burgonyapüré leváltható rizsre (GI: 100 helyett 70), a tojásos főtt tészta durumlisztesre (90 helyett 50), reggelinél a rizspehely light vagy korpás müzlire, s az üdítők bármikor natúr gyümölcslére cserélhetők (100 helyett 70).