Accu-Chek

A diabétesz terápiája
(testmozgás, diéta, gyógyszeres kezelés)

A diabétesz terápiájának célja mindig az, hogy a vér cukorkoncentrációját elfogadható értéken tartsa, így gátolva, lassítva a szövődmények kialakulását. Ehhez az átlagos vércukorszintet is korlátozni kell, de különösen a nagy kiugrásokat kell meggátolni, azok ugyanis hatványozottan járulnak hozzá az érszövődmények kialakulásához.

A cukorbetegség kezelésének mindig az életmód-terápia az alapja. Ezt kiegészítheti gyógyszeres kezelés, ami a szervezetnek az inzulin nevű hormonra való érzékenyítésével segíti az önszabályozást: azt, hogy kevesebb inzulin, illetve alacsonyabb vércukorszintek mellett is működjön a sejtek energiaellátása. Amikor viszont már abszolút hiány van e hormonból, akkor a közvetlen és folyamatos inzulinpótlás lesz a kezelés központi eleme.

A kezelés legfontosabb része azonban - háromszorosan is - az életmód kontrollja.

► Elsőként azért – mert legalább is a 2-es típusúnál – magát a betegség kialakulását is nagyrészt életmódbeli tényezők provokálják ki. (Vannak példák arra is, hogy ezek közül például a jelentős túlsúlyt megszüntetve maga a betegség is tünetmentessé vált.)

► Másodsorban: ismert, kimérhető, hogy a táplálkozás, azon belül is különösen a szénhidrátfogyasztás, a mozgás vagy például stressz egészen rövid távon, lényegében perceken belül is hat a vércukorértékekre. Ezekkel az ember szinte pillanatonként ad újabb szabályozó impulzusokat a szervezetének, és ha ezekkel erősen „rángatja” a vércukorszintjét, azt aligha lehet kiegyensúlyozni a naponta legfeljebb néhányszor adagolt medicinákkal. Ezzel szemben a tudatos életvezetéssel „elsimított” vércukorgörbéket gyógyszeresen is könnyebb az ártalmatlan sávba vezérelni.

► Harmadsorban pedig azért, mert a mozgásszegény élet, a feloldatlan stressz, a rossz ritmusú, s feleslegesen kalóriadús étkezések éppen azoknak a betegségeknek az előidézői, amelyek kifejezetten súlyosbíthatják a diabétesz szövődményeit. Ilyen a magas vérnyomás, az elhízás, az emelkedett vérzsírszint. Emiatt a diabétesz-terápiának a vércukorszint ellenőrzése mellett mindig része a vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly rendszeres kontrollja.

A cukorbetegek tudatos életvezetésének központi eleme a diéta. Semmi sem eleve tiltott, e helyett a mennyiségekre és az arányokra kell figyelni. A diabétesz-diéta elvei mit sem különböznek az egészséges étkezésétől, csak több következetességet kíván. A kilengéseket hamarabb és durvábban torolja meg a cukorbetegek szervezete.

A legfontosabb elkerülni a túlevést: azaz csak annyi kalóriát bevinni, amennyit az ember fel is használ, le is mozog. A ritmusos, többszöri, kisebb adagokra épülő étkezés eleve kevésbé megterelhető, egyenletesebb vércukorszintet eredményez.

A mennyiségen és a kalóriatartalmon túl az ételek legfontosabb tulajdonsága – a cukorbetegek szempontjából – az a sebesség, amivel cukorrá alakulnak az emésztés során. E jellemzőjükre utal az úgynevezett glikémiás indexük (GI), ami azt mondja meg, hogy egy étel/ital az azonos tömegű glükózhoz képest mennyire emeli meg a vércukrot. (Értelemszerűen: a viszonyítási alapként használt szőlőcukor glikémiás indexe 100%, minden másé ennél alacsonyabb.) A gyorsan felszívódó szénhidrátok – ezek képviselője a köznapi kristálycukor is – azért kerülendők, mert energiatartalmukat hirtelen zúdítva a vérbe, így nagyon magasra lökik annak cukorszintjét. Ez a szövődmények miatt közvetlenül is veszélyes, de árt azzal is, hogy hamar zuhanva erős éhségérzetet kelt, s így ösztönzi a túlevést.

Az egyes ételek kalóriatartalmával és glikémiás indexével azért is érdemes megismerkedniük a cukorbetegeknek, mert néhány alapanyag helyettesítésével, kombinálásával, sőt egyszerű konyhatechnológiai fogásokkal is sokat lehet tenni azért, hogy valakinek az étrendje kevésbé gyötörje meg a szénhidrát-háztartását.

Az Étrendkalauzból megtudhatja, hogy a napi étrendbe – ugyanarra a szerepre – mennyire különböző hatású ételeket választhatunk. Például köretként a burgonyapüré leváltható rizsre (GI: 100 helyett 70), a tojásos főtt tészta durumlisztesre (90 helyett 50), reggelinél a rizspehely light vagy korpás müzlire, s az üdítők bármikor natúr gyümölcslére cserélhetők (100 helyett 70).

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!