Tájékoztató információ

Mit jelent az ajánlott fogyasztói ár?

  • Az ajánlott fogyasztói árat a termék gyártója/importőre határozza meg, és teszi közzé. A gyártó/importőr célja az ajánlott fogyasztói árral, hogy egyfajta iránymutatást adjon az általa célszerűnek vélt kereskedelmi ár vonatkozásában, azaz, hogy adott terméket milyen áron javasolja értékesíteni a forgalomban.
  • A gyártó/importőr ezt az ajánlását akár közvetlenül, akár közvetve – például reklám útján, vagy a terméken feltüntetve – küldi meg a nagy- és kiskereskedőknek, ez utóbbi határozza meg a termék végső, kiskereskedelmi árát.
  • Fontos, hogy ez kizárólag ajánlás. A gyártó/importőr ugyanis nem kötelezheti a viszonteladókat az ajánlott fogyasztói ár alkalmazására. A viszonteladó tehát, az ajánlás figyelembevételével, de attól eltérően is megállapíthatja a kiskereskedelmi árat.
  • Az ajánlott fogyasztói ár és a tényleges kiskereskedelmi ár tehát nem minden esetben azonos.
  • Az ajánlott fogyasztói ár országszerte egységes, azonban a kiskereskedelmi ár eltérő lehet településenként, sőt akár településen belül is egy-egy viszonteladó vonatkozásában.
  • A gyártó/importőr az ajánlott fogyasztói árat gyakran közli a terméken feltüntetett formában, reklámokban is. Ennek célja, hogy a fogyasztót tájékoztassa arról, hogy az értékesítés helyén alkalmazott árszabás mennyiben tér el a gyártó ajánlásától. Az ajánlott fogyasztói ár ismeretében a fogyasztónak lehetősége van mérlegelni vásárláskor.
  • A kiskereskedők tehát nem kötelesek az ajánlott fogyasztói árat alkalmazni, azonban általánosságban elmondható, hogy árszabásuk közelít az ajánlott fogyasztói árhoz, tehát a kiskereskedelmi árak az ajánlott ár környékén mozognak.
  • Összességében tehát az ajánlott fogyasztói ár a fogyasztók és a piaci verseny szempontjából is fontos, tájékoztató jellegű információ, melynek ismeretében a fogyasztó mérlegelhet, hogy hol veszi meg az adott terméket, és amelyre hivatkozhat eltérő kiskereskedelmi ár esetén.

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!