Húsvéti kalács

A kép csak illusztráció!

Húsvéti kalács

HOZZÁVALÓK:

  • 1,3 dl tej (1,5 %-os)
  • 1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
  • 12 g friss élesztő
  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 25 g búzasikér
  • 1 db tojás
  • 30 g vaj
  • 20 g eritrit (édesítőszer)
  • 1 csipet só

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.
  2. A liszteket, a sikért, a sót és édesítőszert egy dagasztógépben elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
  3. Ha nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kiolajozott tálban, letakarva, kb. 1 órát kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre szedjük. A tésztadarabokat egyenként oválisra nyújtjuk, majd feltekerjük, és kb. 25 cm-es hurkákat sodrunk belőlük.
  5. Négy hurkából fonunk egy kalácsot.: 2-2 szálat egymásra merőlegesen, középen átfonva lehelyezünk, majd az egyik irányba a szálakat ráhajtjuk a következőre, ha körbeértünk, akkor megfordulunk és ugyanezt tesszük. Végül a kilógó szálakat behajtjuk a kalács alá és kicsit megformázzuk. Letakarva 30 percig pihentetjük.
  6. Tojással megkenjük a tetejét, előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom*
(1 db)
Fehérje Zsír Szénhidrát
1341 KJ/ 319 kcal 16 g 9 g 42 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.