Mandulás kalács

A kép csak illusztráció!

Mandulás kalács

HOZZÁVALÓK:

  • 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 60 g finomliszt
  • 20 g búzasikér
  • 1,3 dl tej (1,5 %-os)
  • 1,5 tk citromlé
  • 1 csipet só
  • 20 g eritrit (édesítőszer)
  • 12 g élesztő (friss)
  • 1 tk kristálycukor (az élesztőhöz)
  • 2 db tojás
  • 35 g vaj
  • ½ tk mandulaaroma
  • 20 g szeletelt mandula

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejben feloldjuk a citromlevet és félretesszük kb. 5 percre.
  2. A kétféle lisztet elkeverjük a búzasikérrel, sóval, édesítőszerrel. Az élesztőt a cukorral a lisztre morzsoljuk. Beleütünk 1 egész tojást, hozzáadjuk a citromleves tejet, a mandulaaromát és elkezdjük dagasztani a tésztát.
  3. Ha már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat.
  4. Letakarva szobahőmérsékleten 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, és ujjnyi vastagra hengereljük. Majd összefonjuk a kalácsot, és megformázzuk. Konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
  5. Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük, megszórjuk szeletelt mandulával, és 175 fokon előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Kalóriatartalom*
(összmennyiség)
Fehérje Zsír Szénhidrát
6187 KJ/ 1473 kcal 64 g 54 g 164 g
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.